0

Lijst met ruim 60 zeer zwakke MBO-opleidingen op internet

'Lijst is stimulans om het beter te doen en doet recht aan de scholen waar het wel goed gaat", licht staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs) toe

De Onderwijsinspectie publiceert maandag op haar website een lijst met ruim zestig mbo-opleidingen waarvan de kwaliteit onvoldoende is. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) had hierom gevraagd. Zij kondigt aan dat er dit jaar ook een totaaloverzicht komt van alle onderwijsinstellingen voor middelbaar beroepsonderwijs.

De staatssecretaris wil meer transparantie in het onderwijs, zo schrijft onder andere de Volkskrant maandag. “Bovendien is het voor de ROC’s op de lijst een stimulans het beter te doen en het doet recht aan de regionale opleidingencentra waar het wel goed gaat”, licht Van Bijsterveldt toe.

Bij de zwakke opleidingen schieten tekort in het het aantal en de kwaliteit van de lessen, de begeleiding en het uitzicht op goede stageplekken. Ook verlaten veel jongeren de school zonder papieren of duurt het heel lang voordat zij een diploma behalen.

De Onderwijsinspectie haalt opleidingen van de lijst als het onderwijs wel weer aan de normen voldoet. Wanneer na twee jaar de kwaliteit nog steeds niet is verbeterd, kan een school de licentie voor een bepaalde opleiding kwijtraken. De lijst wordt iedere maand ververst.

Nederland telt 11.000 middelbare beroepsopleidingen. Van Bijsterveldt: “Het gaat om een relatief bescheiden percentage dat het niet goed doet, maar het gaat mij om de leerling. Die heeft geen boodschap aan getallen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (0)