14

Lijsttrekker FPÖ weg na racistische uitspraken

Kijken: Volgens medelijsttrekker extreemrechtse Oostenrijkse partij en beoogd partner van Wilders dreigt EU 'verzameling negers' te worden

Een van de medelijsttrekkers voor de extreemrechtse Oostenrijkse partij FPÖ heeft zich teruggetrokken. Andreas Mölzer is in opspraak geraakt door vergelijkingen tussen nazi-Duitsland en de Europese Unie en racistische uitlatingen, meldt de Volkskrant. De FPÖ is een van de partijen waarmee de PVV van Geert Wilders in het Europees Parlement wil optrekken.


Mölzer (61) zegt in een schriftelijke verklaring aan het Oostenrijkse persbureau APA dat hij zich terugtrekt, omdat hij het vertrouwen van zijn partij heeft verloren. Maar het lijkt erop dat zijn uitspraken ook bij zijn eigen partij niet goed zijn gevallen.

De FPÖ’er noemde onlangs het beleid van nazi-Duitsland liberaal in vergelijking met de regelzucht van de Europese Unie. Ook zei hij dat de EU “een verzameling negers” dreigt te worden die het arbeidsethos van Duitsers en Oostenrijkers missen, aldus de Volkskrant. In een artikel in een tijdschrift klaagde Mölzer dat zoveel Oostenrijkers eruitzien als de ‘ravenzwarte’ voetballer David Alaba, die voor het nationale team uitkomt. Je zou naar een verzorgingshuis moeten gaan om nog “echte Oostenrijkers” tegen te komen.

Volkskrant: FPÖ-leider trekt zich terug na vergelijking EU en nazi-Duitsland

Geef een reactie

Laatste reacties (14)