Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lilian Janse eerste vrouw op SGP-kieslijst

  •  
26-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
lilian_01.jpg
Vlissingse met 23 stemmen voor en 14 tegen verkozen tot gemeentelijke lijsttrekker SGP
Als eerste vrouw in de geschiedenis van de 95 jaar oude Staatkundig Gereformeerde Partij, heeft Lilian Janse maandagavond haar passieve kiesrecht mogen gebruiken. De kiesvereniging in Vlissingen stemde met het lijsttrekkerschap van de 40-jarige Janse voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. 23 leden stemden voor, 14 tegen. Dat zei voorzitter Cees de Landmeter maandagavond, na afloop van de besloten vergadering.
Janse stelde zich verkiesbaar nadat alle zes de mannen die door de partij voor de positie waren benaderd, weigerden. Vorige week vertelde zij in het EO-televisieprogramma De Vijfde Dag  te twijfelen aan de overtuiging dat het geloof alleen mannen aan het roer laat:
In de Bijbel staan weliswaar passages over het absolute heerschap van de koningen en dat de macht overgaat van vader op zoon, maar nergens staat iets over een democratisch gekozen iemand. We hebben toch ook koningin Beatrix gehad? Daar was toch ook geen protest tegen?”
Volgens de SGP-statuten was het voor vrouwen tot voor kort onmogelijk zich voor de partij verkiesbaar te stellen. Na jarenlange juridische procedures besloot de Hoge Raad in 2010 dat de SGP vrouwen moest toelaten tot haar kieslijsten. Begin dit jaar paste de partij haar vrouwenstandpunt aan.
Foto: video-still

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.