Laatste update 22:04
141

Lilian Marijnissen rekent af met Thierry Baudet

Lilian Marijnissen heeft zich in haar speech op het partijcongres van de SP fel uitgesproken tegen de politiek van Thierry Baudet (vanaf 17:15). Ze oogstte daar een enthousiast applaus mee. Ook maakte ze duidelijk dat de partij er niet van wil weten mensen tegen elkaar op te zetten:

Alsjeblieft we gaan onze toekomst toch ook niet overlaten aan de haatpreken van Wilders of de lavendelpolitiek van Thierry Baudet. We kunnen er wel om lachen maar het is wel erg, het Nederland van Thierry Baudet. We hebben namelijk al kunnen zien wat het betekent. Jonge mensen met een handicap kunnen nooit meer verdienen dan het minimumloon, hoe hard ze ook werken, hoe hard ze ook leren en studeren. Dat is het gevolg van een wet waar geen meerderheid voor zou zijn maar die is er nu wel, met dank aan Forum voor Democratie.

Voor mensen als Thierry Baudet lijkt politiek soms wel een speeltje met Latijnse citaten, onnavolgbare toespraken, dubieuze toespelingen. Ja, misschien een leuk manier om in beeld te komen. Maar voor gewone mensen is politiek een serieuze zaak en besluiten die we nemen in Den Haag zijn van grote invloed op de kansen die zij en hun kinderen krijgen.

SP’ers, onze partij is niet opgericht om mensen tegen elkaar uit te spelen maar om mensen samen te brengen. Samen te strijden voor de dingen die ons binden en die we allemaal belangrijk vinden en daarbij maakt het niet uit wat je geloof is, of je sekse, of je achtergrond, of je zwart ben of wit, jong of oud, gezond of ziek. Wat ons bij elkaar brengt zijn onze idealen. Die van menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Wat ons bindt is de hoop en het vertrouwen en onze idealen die het absoluut waard zijn om elke dag voor te strijden.

De speech is opmerkelijk omdat de partij de afgelopen tijd werd geplaagd door een richtingenstrijd waarbij een deel zich wilde afzetten tegen buitenlandse arbeiders. In haar toespraak besprak ze een breed scala aan onderwerpen, van de crisis in het kapitalisme tot de toeslagenaffaire. Marijnissen nam daarbij de tijd om Kamerlid Renske Leijten in het zonnetje te zetten die zich inzet voor de slachtoffers van de Belastingdienst. Dat werd onthaald op een ovatie.

Ze sloot af met “er komen andere tijden, mooie tijden om socialist te zijn”.

Op het congres nam Ron Meyer afscheid als voorzitter. Hij besloot af te treden na de desastreuse campagne voor de Europese verkiezingen waarbij de SP geen enkele zetel haalde. Tot zijn opvolger, voorgedragen door het bestuur, is Jannie Visscher gekozen. Ze heeft een lange staat van dienst in de partij, in de afdelingen, de gemeenteraad en als bestuurder. Ze was acht jaar wethouder in Groningen, daarna vier jaar in Eindhoven, waar ze nu raadslid is.

Geef een reactie

Laatste reacties (141)