24

Limburg begint opvang voor veroordeelde pedofielen

Methode die helpt een nieuw bestaan op te bouwen bracht in Canada en Engeland recidive met 70% omlaag

Zo’n dertig Limburgse vrijwilligers gaan zedendelinquenten in hun dagelijks leven begeleiden én controleren. Dat gebeurt in het kader van het project COSA (Circles of Support and Accountability), dat Reclassering Nederland eind dit jaar in Limburg gaat starten.

Dat meldt De Limburger. Veroordeelde pedofielen die vrij zijn gekomen of een voorwaardelijke straf hebben gekregen worden intensief bezocht door ‘een cirkel’ van drie tot vijf vrijwilligers. De methode heet Circles of support and accountability (COSA) en is al succesvol gebleken in Canada en Engeland, waar het recidivecijfer met 70% omlaag is gebracht. Wendy Leever is in Canada een van de vrijwilligers die veroordeelde pedofielen begeleidt:

Ik probeer ze in ieder geval eens in de twee weken te zien. Dan gaan we bijvoorbeeld naar de film. Ik wil bereiken dat ze een relatie met mij opbouwen. Als het op een dag ooit zover komt dat hij een terugval krijgt en hij een kind ziet dat hij wil benaderen, dat hij dan belt en zal zeggen: ik moet met je praten. En dat is gebeurd. Dus alles wat ik in het verleden met hem op het sociale vlak heb gedaan leidt tot dat ene moment dat ik weet: ik heb een aanranding voorkomen. Als we die relatie niet hebben, zal hij ons ook nooit in vertrouwen nemen.

Een veroordeelde Canadese pedofiel legt uit waarom COSA voor hem belangrijk is:

Het ergste is het als iemand niets heeft wanneer hij uit de gevangenis komt, als hij geen steun krijgt. Dan kan hij tv zitten kijken in de opvang of in zijn kleine appartement, maar na een tijdje kruipen er dan toch vreemde gedachten in je hoofd. En dan zeg je: bekijk het maar, ik kan net zo goed weer terug naar de gevangenis. En dat is wanneer er weer een slachtoffer valt. Maar als je een uitweg hebt, als je iemand hebt om mee te praten, dan is dat de oplossing.

Reclassering Nederland is de afgelopen maanden bezig geweest met het vinden van vrijwilligers. Volgens de organisatie is de respons ‘verrassend hoog’.

Bekijk hier een item over de Canadese variant van het project (op 40:05)

Geef een reactie

Laatste reacties (24)