Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Limburgse burgemeester neemt 'bezorgde burger' mee naar opvang in Libanon

  •  
12-03-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
bekkavaley
Luc Winants, de burgemeester van Brunssum was het verzet tegen de opvang van tweehonderd vluchtelingen zat. Hij besloot  een aantal van de ‘bezorgde burgers’ mee te nemen naar een vluchtelingenkamp in de Libanese regio om met de eigen ogen te kunnen zien hoe het eraan toe gaat. Dit meldt de Volkskrant.
In Brunssum ontstond eind vorig jaar – zoals in vele gemeenten – een hevig verzet tegen de komst van een azc in een voormalige mijnstreek: in het plaatselijke ziekenhuis, ‘het Atrium’ . Het liep tijdens een raadsvergadering uit de hand met de voor- en tegenstanders. Volgens burgemeester Winants zou de vraag óf er vluchtelingen komen een gepasseerd station moeten zijn. Op advies van Simone Filippini – directeur hulporganisatie Cordaid – plande hij een reis naar Libanon, die vele bezorgde burgers volgens Filippini moeten maken ter bewustwording.
De Limburgers die de opvang in de regio bezochten zijn Jean Janssen, de PVV-stemmer, Wendy Bedet, die vrijwilligerswerk doet in de Nederlandse noodopvang, en Roland Dijkstra, die als wijkagent te maken heeft met kritiek van inwoners op de komst van de vluchtelingen.
De Nederlanders liepen door de onhygiënisch en provisorisch opgezette kampen waar de meeste kinderen nooit naar school gaan, er geen douche is en één smerig hurktoilet per 35 bewoners. Ook praten de Limburgers met bewoners over hun ervaringen. Éen daarvan is de Syrische Fatima Awad die haar kinderen van 10 maanden en 3,5 jaar verloor toen hun tent door een kaars in brand vloog. Zij wil nu alleen maar nog naar haar man in Turkije om samen naar Europa te reizen. Wendy doet haar beklag over de situatie.
"Als wij zouden kamperen, zouden we hier nooit genoegen mee nemen. Dan zouden we zo’n programma bellen op televisie, over ellende op reis."
PVV’er Jean vond aanvankelijk dat de kampen waar hulporganisaties aanwezig zijn het ‘niet zo slecht hebben’, maar zelfs hij geeft toe meer begrip te hebben voor de wens van vluchtelingen om naar Europa te komen. Hij praat over de slechte voorzieningen en de opvang in de regio die toch echt veel beter kan.
"Het moet hier in de regio gebeuren. Dat vind ik nog steeds. Maar je zou in de Bekaa-vallei meer moeten investeren. In scholen, elektriciteit, stromend water. Dan hebben de mensen het gelijk beter. Die matrassen daar, zo vuil! Hele dunne dingen, en dat op die ondergrond. Je moet goede matrassen neerleggen, dan hebben de mensen minder klachten. Ik verander niet van mening hè. Maar er zijn vluchtelingen die het hier echt moeilijk hebben. Die zijn voor mij welkom in Nederland."
In Libanon zijn er 1,1 miljoen Syrische vluchtelingen geregistreerd, terwijl het er eigenlijk meer dan 1,5 miljoen zijn. De Libanese regering probeert de cijfers te camoufleren in de hoop dat er Syriërs zijn die terug naar huis zullen gaan. De opvang in de regio, waar in Europa steeds voor gepleit wordt, is  onmenselijk en ontoereikend, zonder elektriciteit, water en voldoende eten. Ook is er niet voldoende investering vanuit Europese landen – die kleine aantallen vluchtelingen opnemen – om de situatie te verbeteren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.