220

Limburgse politiek is PVV-perikelen zat

VIDEO: CDA en VVD Limburg moe van ruzie binnen PVV over lunch met de Turkse president Gül en de koningin ... Drents Statenlid stapt uit PVV ... CPB maakt gehakt van guldenrapport ... Persoonlijk profiel zegt dat Wilders zich verschuilt in isolement, 'als een eenzaam dier'

De PVV krijgt vandaag misschien meer aandacht dan ze aankan. In Drenthe is een Statenlid uit de fractie gestapt omdat hij zich ‘schaamt’ voor de uitspraken van Wilders. In Limburg hebben twee gedeputeerden Wilders’ bevelen genegeerd en besloten om met de Turkse president Gül te lunchen. Het Centraal Planbureau heeft op dezelfde dag gehakt gemaakt van het guldenrapport dat de PVV enige weken geleden presenteerde. Tot slot is in de Volkskrant een profiel van Geert Wilders verschenen waarin een beeld van hem wordt geschetst als iemand die zich verschuilt in isolement. Een man die zich niet laat kennen, maar daardoor ook weinig vrienden over heeft.

sitestat
Update donderdag14.00

Ook donderdag regent het weer op de PVV en zeker geen zonnestralen. De Limburgse politiek is helemaal klaar met het gedoe met PVV-Statenleden, schrijft dagblad De Limburger. De provinciale politiek heeft met afschuw gereageerd op de ruzie over het bezoek van de Turkse president Gül aan Limburg. De partij heeft daarmee het imago van Limburg beschadigd, luidt het bijna Statenbrede oordeel.

De samenwerking binnen de coalitie CDA, VVD en PVV staat onder druk. De fracties van CDA en VVD laken vooral de handelwijze van PVV-leider Laurence Stassen (foto voorpagina: met de fractievoorzitters van VVD en CDA). Maar ook de gedeputeerde Krebber krijgt ervan langs van het provinciebestuur. Hij liet maandag weten niet aan de lunch deel te nemen, maar kwam daar een dag later op terug met als argument dat hij niet wist dat ook de koningin daarbij aanwezig zou zijn. Alle gedeputeerden kregen echter al op 6 april een interne mail waarin zij werden uitgenodigd voor de bijeenkomst met de koningin en het Turkse staatshoofd. CDA-fractievoorzitter Martijn van Helvert hoopt dat het “speelkwartier” binnen de PVV-fractie nu snel afgelopen is, aldus de Limburger.

Update14.30

Terug-naar-de-gulden-flop

Het CPB heeft op verzoek van de Tweede Kamer een blik geworpen op het onderzoek naar de terugkeer van de gulden dat de PVV begin maart presenteerde. In deze second opinion wordt het rapport ‘gebrekkig’ genoemd.
Het onderzoek van de Engelse firma Lombard Street Research (LSR), Nederland en de euro, concludeerde dat de invoering van de gemeenschappelijk munt Nederland onnodig veel geld heeft gekost en dat door uit de euro te stappen veel geld bespaard had kunnen worden. Maar volgens het CPB is het ‘niet mogelijk om deze bevindingen te onderschrijven’, zo schrijft ook de Volkskrant.
Het CPB stelt verder dat de gebruikte onderzoeksmethoden ‘gebreken vertonen’. Zo worden alle verschillen in de economische ontwikkeling tussen de eurolanden en landen die niet deelnemen aan de euro, aan deze munt toegeschreven. Andere oorzaken voor het verschil in ontwikkeling ‘worden genegeerd’. Daarnaast worden de kosten van het uit de euro stappen onderschat en de betalingen van Nederland aan andere eurolanden overschat, aldus het CPB.

Afhaak-PVV’ers
Ook van binnenuit staat de beweging van Geert Wilders woensdag onder druk. Voor de zoveelste keer heeft een PVV’er zich afgescheiden. Het Drentse Statenlid Frans van Rhee stapt uit de PVV, meldt het AD woensdagmiddag. Hij gaat verder als eenmansfractie. In een verklaring die vandaag door de provincie Drenthe naar buiten werd gebracht, zegt hij dat hij zich steeds meer schaamt voor de uitspraken en het beleid van de landelijke PVV.
De druppel die voor Van Rhee de emmer deed overlopen was “de scheldpartij van Geert Wilders” over president Gül van Turkije, die op dit moment een staatsbezoek aan Nederland brengt. Er zijn misstanden in Turkije, meldt Van Rhee. “Maar de manier waarop Wilders dit aan de kaak stelt, is niet mijn manier.

Ook in Limburg heeft het bezoek van de Turkse president voor ruzie gezorgd binnen de PVV. Niet alle PVV’ers durven de koningin te schofferen zoals voorman Geert Wilders dat graag doet. In de Limburgse Statenfractie is onenigheid ontstaan over een lunch met koningin Beatrix en de Turkse president Abdullah Gül. Twee PVV-Statenleden hebben besloten naar de lunch te gaan, dit terwijl voorman Wilders het ze verboden zou hebben. Dit schrijft althans Dagblad de Limburger. PVV-fractievoorzitter Laurence Stassen is woedend op haar fractiegenoten.
Gül en de koningin bezoeken donderdag de provincie Limburg. PVV’er Krebber verklaart in De Limburger waarom hij toch naar de ontvangst gaat:

Ik dacht dat alleen mijnheer Gül zou komen. Nu ik hoor dat ons staatshoofd er ook bij is, heb ik mijn afspraken verzet.”

Ook gedeputeerde Antoine Janssen liet dinsdagavond weten dat hij toch bij de ontvangst aanwezig zal zijn.

PVV-fractievoorzitter Laurence Stassen liet via een persbericht weten dat :

”de voltallige fractie met klem afstand neemt en de aanwezigheid (van de twee bij de lunch, red.) niet steunt. Na alles wat de heer Gül heeft gezegd over de PVV en Geert Wilders, is de aanwezigheid van onze Gedeputeerden onbegrijpelijk. Na zulke uitspraken over onze partij is deelname aan een gezamenlijke lunch wat de PVV fractie betreft uitgesloten. We hopen dat ze voor donderdag tot inkeer komen en dit bezoek niet bijwonen.

Janssen en Krebber zijn niet onder de indruk van het protest vanuit hun eigen partij, schrijft De Limburger. Ze gaan donderdag gewoon naar de lunch, laten ze weten. Janssen: “Het standpunt van de PVV is duidelijk, en dat respecteer ik. Ik ga in de hoedanigheid van gedeputeerde en niet als PVV’er.”

En de mens Wilders dan?
Ongetwijfeld zal Wilders naarstig op zoek zijn naar media-aandacht. Binnenkort komt immers zijn nieuwe boek uit. Volgens het profiel dat Volkskrant-journalist Jan Tromp van het maakte, presenteert hij zijn Engelstalige boek ‘Marked for death: Islam’s war against the West and me’ op Koninginnedag in Amerika.

Volgens Tromp zijn er opvallend veel mensen, waaronder journalisten, die Wilders een aimabele man noemen. “Snel en geestig”, “een groot politiek verstand”. Avondjes met Geert zijn aangenaam, hij charmeert vrouwen. Maar niemand leert de mens Geert Wilders echt kennen.

Maar er is ook een andere kant aan de PVV-voorman. Loyaal is hij niet naar zijn politieke vrienden. “Hij is trouw zolang hij je kan gebruiken”. “In wezen beschikt hij over een empathisch vermogen van nul komma nul”. Mensen die ooit tot zijn intimi behoorden, krijgen niet eens meer een sms-je terug. “Kennelijk heeft hij je niet meer nodig”.

De rode draad in Wilders’ leven lijkt het isolement. Wilders als eenzaam dier. Hij is erg op zichzelf en werkt altijd. “Daar zit inderdaad een element van zelfvernietiging in”, zegt een oude politiek vriendin. “Wat nu als zijn missie vastloopt? Er is geen prettig leven nadien. Het is alles of niets. Ik denk wel eens: jeetje jongen, waarom doe je jezelf dit aan?”

De Limburger: Enorme rel over bezoek Gül aan Limburg

Volkskrant: Planbureau laat weinig heel van guldenrapport PVV

Papieren/digitale editie VK: Schuilen in het isolement, als een eenzaam dier

AD: Drents Statenlid schaamt zich en stapt op

Foto-cc: Poniblog

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (220)