45

Woningcorporatie selecteerde huurders op ras, geaardheid en uiterlijk

Een Limburgse woningcorporatie heeft jarenlang potentiële huurders geselecteerd op kenmerken als ras, seksuele geaardheid en uiterlijk. Dat heeft corporatie De Voorzorg woensdag zelf bekendgemaakt. Het Openbaar Ministerie (OM) bekijkt momenteel of er een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld.

Een manager van De Voorzorg bepaalde van 2013 tot 2017 hoogstpersoonlijk aan wie er een woning werd toegewezen op basis van persoonlijke informatie uit intakegesprekken met kandidaat-huurders. Hij baseerde zijn oordeel onder meer op ras, uiterlijk en lichaamsgeur, maar ook gezondheid, medicijngebruik, hobby’s, ex-partners, seksuele geaardheid, strafrechtelijk verleden, godsdienst en levensbeschouwing.

Nadat een interim-directeur begin 2017 aan de bel trok en maatregelen instelde ‘om toewijzingen op een correcte, fatsoenlijke manier te laten plaatsvinden’ werd er een onderzoeksbureau in de arm genomen. Het daaruit volgende onderzoeksrapport is niet openbaar. Het is niet bekend
hoeveel potentiële huurders er benadeeld zijn, want er werd geen administratie gevonden van de woningtoewijzingen. Volgens een woordvoerder van De Voorzorg zou er geheimhouding zijn beloofd aan de medewerkers die aan het onderzoek meewerkten.

Cc-foto: Merca

Geef een reactie

Laatste reacties (45)