Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Links anti-bezuinigingspact dwingt rechtse regering Portugal tot aftreden

  •  
10-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
austerity300.jpg
Na Griekenland probeert ook Portugal onder het Europese bezuinigingsjuk uit te komen
Een anti-bezuinigingspact van linkse oppositiepartijen heeft het kersverse Portugese kabinet, nog geen twee weken nadat het centrum-rechtse kabinet werd ingezworen, ten val gebracht. De partij van de voormalige Portugese premier, Pedro Passos Coelho, won begin oktober weliswaar de parlementsverkiezingen, maar verloor de absolute meerderheid die het eerder genoot.
De gematigde Socialistische Partij vormde een alliantie met de Communistische Partij en het Radicaal Linkse Blok om een meerderheid van 122 zetels (het Portugese parlement telt er 230) te verkrijgen. Met het wegstemmen van de begrotingsplannen (nog vier jaar streng bezuinigen) werd het centrum-rechtse kabinet tot afdwingen gedwongen. Verwacht wordt dat Antonio Costa van de Socialistische Partij in de komende weken minister-president wordt met steun van de Communistische Partij en het Radicaal Linkse Blok. Costa uitte in het verleden felle kritiek op de ‘onderdanige houding’ van de centrum-rechtse regering ten opzichte van de EU en haar hervormingseisen. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.