Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Links beter voor koopkracht dan rechts

  •  
05-06-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Hermans
Update 23:00 uur: reactie Volkskrant ... Update 14:10: Reactie D66 ... Update 13:45 uur: correctie Nyfer: cijfers CDA, D66 en VVD te negatief ingeschat, maar de kern blijft overeind ... Nyfer: Verschil kan oplopen tot honderden euro's per maand ... CPB liet cruciale berekening achterwege
Onderzoeksbureau Nyfer heeft de koopkrachtplaatjes berekend die het gevolg zijn van de diverse verkiezingsprogramma’s.
Nyfer deed dat in opdracht van de Volkskrant. Normaal gesproken doet het CPB dat, maar dat zag er dit jaar wegens tijdgebrek vanaf. Nyfer berekende dat de koopkracht er door de plannen van de rechtse partijen de komende jaren gemiddeld op achteruitgaat. PvdA, GroenLinks, SP en ChristenUnie laten de koopkracht juist stijgen. Het verschil kan oplopen tot honderden euro’s per maand voor tweeverdieners met een koopwoning, aldus Nyfer in de Volkskrant.
Ook een bijstandsmoeder is beter af bij links dan bij rechts:
Een alleenstaande uitkeringsgerechtigde met twee kinderen krijgt er bij PvdA en SP maandelijks 60 tot 90 euro bij. Bij CDA, D66, VVD en PVV heeft de bijstandsmoeder tussen de 20 en 100 euro minder te besteden.
Een gepensioneerde echtpaar met een klein pensioen net als een alleenstaande AOW-er het beste af bij de SP. Die gaat er bij de SP maandelijks zo’n 60 euro op vooruit. Bij het CDA en D66 verliest hij 20 euro per maand, bij de VVD 4 euro per maand.
Update 13:45 uur  Nyfer heeft een correctie aangebracht: bij het CDA en D66 zijn een aantal zaken iets te negatief ingeschat. Zo blijft de koopkracht van een AOW-gezin bij het CDA gelijk. Elsevier citeert de onderzoekers als volgt:
Nyfer geeft toe dat ‘enkele punten’ bij D66 en het CDA niet kloppen. De kern blijft evenwel overeind, aldus de onderzoekers.
Update 14:10 uur  Lees hier de reactie van D66   
Update 23:00 uur  Lees hier de reactie van de Volkskrant op de kritiek

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.