Laatste update 10:26
89

Primeur in de Tweede Kamer: links blok leidt tot initiatiefwet

Een primeur in het Nederlandse parlement: een links blok van PvdA, GroenLinks en de SP dient samen een initiatiefwet in. De drie willen gelijke rechten afdwingen voor payroll-werknemers en gewone werknemers. Die eerste groep komt er nu vaak bekaaid vanaf, terwijl steeds vaker door de werkgever voor zo’n payrollconstructie wordt gekozen.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Tweede Kamer dat een initiatiefwet wordt ingediend, opgesteld door deze drie partijen. Dat schrijft de Volkskrant. Drie keer eerder werkten de partijen wel samen aan een initiatiefwet, maar altijd was daar dan nog een andere partij bij betrokken. Altijd was daar overigens ook een groter totaal aantal zetels. PvdA, GroenLinks en de SP moeten het nu doen met slechts 37 Kamerzetels. Ter vergelijking: na de verkiezingen van 2012 had alleen de PvdA er al 38.

De wet wordt ingediend door Bart van Kent (SP), Zihni Özdil (GroenLinks) en Gijs van Dijk (PvdA). In april van dit jaar zocht het drietal, allen woordvoerder voor het thema arbeidsmarkt, elkaar al op. Hun gezamenlijke missie: ervoor zorgen dat dat payrollers eerlijk worden behandeld door hun werkgever, wat nu niet het geval is.

Zo’n payrollconstructie is lucratief voor de werkgever. De contracten, de uitbetaling, de administratie, alles wordt gedaan door het payrollbedrijf. De werkgever is slechts de opdrachtgever en heeft weinig tot geen verplichtingen richting de werknemer. De werknemer heeft op zijn of haar beurt nauwelijks rechten binnen het bedrijf waar hij of zij werkt. Vooral in de horeca, bij gemeenten en in het onderwijs worden dergelijke constructies gehanteerd. Geen uitzicht op een vast contract, geen cao en geen ruimte om te onderhandelen over arbeidsvoorwaarden.

Wat Van Kent, Özdil en Van Dijk willen is niet het afschaffen van payrollconstructies, maar wel dat de arbeidsvoorwaarden die voor het vaste personeel gelden straks ook voor de payrollers gelden. Het doorbetalen bij ziekte bijvoorbeeld. Payrollers die ziek worden krijgen nu de eerste dagen niets.

Het drietal verwacht brede steun van de andere partijen. Een eerdere PvdA-motie over dit onderwerp werd in 2014 al unaniem aangenomen, alleen liep het destijds in de uitvoering mis omdat coalitiepartner VVD roet in het eten gooide. Er is alle vertrouwen dat het nu wel goedkomt, ook omdat een nieuw kabinet anders niet alleen stevige oppositie van links kan verwachten, maar ook van de vakbonden.

Een al te optimistische blik op een linkse samenwerking wordt echter direct door de drie getemperd: ‘Linkse samenwerking is geen doel op zich,’ laten ze gelijk weten. Wel zijn er volgens de Kamerleden nog zat thema’s die ze gezamenlijk kunnen aanpakken. In het verleden vochten concurrenten SP en PvdA elkaar nogal eens de tent uit en werden over en weer moties geboycot. Daarvan lijkt nu in elk geval geen sprake meer te zijn, al is het maar omdat ze met het oog op een breed-gedragen centrumrechts kabinet niet meer zonder elkaar kunnen.

Lees ook: Roemer: Links blok van SP, GroenLinks en PvdA noodzakelijk

cc-foto: risastla

Geef een reactie

Laatste reacties (89)