51

Pauw: ‘Links blok’ zegt nu echt, écht samen oppositie te gaan voeren


Het regeerakkoord is gesloten en gepresenteerd. De leiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie buitelen over elkaar heen om te vertellen wat een goed akkoord het is. Elders in het land valt het voorlopig nog wat tegen met dat enthousiasme. En de oppositie? Die is er allerminst over te spreken. Bij Pauw aan tafel legden Lodewijk Asscher (PvdA), Emile Roemer (SP) en Jesse Klaver (GroenLinks) uit waar dit akkoord volgens hen de plank misslaat en op welke manier zij van plan zijn oppositie te voeren.

31 zetels hebben ze samen, het ‘linkse blok’ in de oppositiebanken, wat inhoudt dat ze ongeveer 1 op de 5 kiezers vertegenwoordigen. Is dit niet hét moment om te fuseren, wil Jeroen Pauw weten. Dat zit er niet in, vinden alle drie de partijleiders. In plaats daarvan zal er wel ‘heel structureel’ moeten worden samengewerkt.

Emile Roemer:

Het is bekend dat ik daar al een aantal jaar voorstander van ben, om ervoor te zorgen dat linkse partijen veel meer gaan samenwerken. En de uitslag is nu zo dat de noodzaak ook veel groter is, vanwege het aantal dat we in de Kamer hebben, maar ook omdat we met z’n drieën in de oppositie zitten.

Veel gezamenlijke besloten is er voorlopig niet, zo laat Roemer doorschemeren, behalve dan dat er afgesproken is elkaar vaker op te zoeken.

Jesse Klaver laat weten helemaal niet pessimistisch te zijn over het aantal zetels in de Kamer. Zijn partij won er tien en dus ‘blaken wij van optimisme’, zegt Klaver:

Als het gaat over samenwerking dan vind ik dat heel belangrijk. Hier zitten drie partijen aan tafel die veel met elkaar gemeen hebben, drie partijleiders die het buitengewoon goed met elkaar kunnen vinden. Wat ik heel belangrijk vind over linkse samenwerking…

Op dat punt breekt Emile Roemer in. Hij wil namelijk nog wel even wat kwijt over hoe goed men het op links met elkaar kan vinden. Roemer benadrukt hoe uitstekend zijn partij samenwerkte met de PvdA van Job Cohen. Maar, zo zegt de SP-leider: ‘Die deur werd snoeihard dichtgegooid toen Diederik Samsom partijleider werd.’

Lodewijk Asscher verdedigt de beëindigde samenwerking met de SP door te zeggen dat politiek ‘uiteindelijk een heel serieuze zaak’ is, ‘dus je moet nooit alleen maar ergens tegen zijn’. Maar, zo zegt Asscher ook, op dit moment zijn PvdA, SP en GroenLinks samen uitstekend in staat een alternatief voor het huidige regeerakkoord te bieden, ‘binnen dezelfde financiële randvoorwaarden, binnen dezelfde spelregels, maar met een hele andere uitkomst.’

Columnist Rosanne Hertzberger, ook te gast, merkt op dat sinds de kabinetten Balkenende en Rutte links in de hoek zit waar de klappen vallen. Toch is het nog altijd niet gelukt om daar een antwoord op te vinden. En was het verhaal van ‘een eerlijk alternatief’ niet ook gewoon de insteek van al die verloren verkiezingen?

Jesse Klaver: ‘De komende jaren ga je zien wat deze drie gasten op een rijtje waard zijn.’

Geef een reactie

Laatste reacties (51)