60

Links en islam-kritiek versus islamofobie

Bill Maher: "Links hoort van de vrijheid van meningsuiting te houden."

Islam-kritiek is een splijtzwam in de linkse discussie omdat die kritiek een botsing kan betekenen tussen twee fundamentele progressieve opvattingen: de vrijheid om te zeggen wat je denkt en de vrijheid om te leven zoals je wilt. Voeg daarbij dat het woord islam-kritiek gemakkelijk gebruikt wordt om racisme te camoufleren en je hebt alle ingrediënten voor een discussie die alle kanten uitgaat, als een nat stuk zeep in de badkamer


In de Verenigde Staten woedt dat debat mede door presentator en satiricus Bill Maher, die stelt dat de islam een notoire verzameling verkeerde ideeën bevat. Zoals bijvoorbeeld de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Begin vorige maand leidde dat tot een harde confrontatie tussen onder meer hem en de acteur Ben Affleck. De acteur ziet het affakkelen van de islam en stereotyperen van moslims als een vorm van racisme die vergelijkbaar is met antisemitisme. Omdat er nu eenmaal niet zoiets is als ‘de islam’ en honderden miljoenen gewone gelovigen constant gelijkgesteld worden met de meest extreme islamisten.

De confrontatie in de show, hieronder te zien, leidde er toe dat er een petitie werd opgesteld om te verhinderen dat Bill Maher volgende maand een eindejaarsrede zou houden op de legendarisch linkse (‘liberal’ in het Amerikaans, lekker verwarrend) University of California. Die actie riep Maher tot bovenstaande reactie deze week in zijn show: “Wie heeft je verteld dat je alleen maar moet luisteren naar wat je niet boos maakt?”

Geef een reactie

Laatste reacties (60)