52

Links en rechts even groot in Israël

Update: Premier Netanyahu's Likud verliest zetels, maar blijft aan kop ... Nieuwe centrumpartij 'Er is een Toekomst' verrast

Met bijna alle stemmen geteld lijkt het erop dat links en rechts bij de Israëlische parlementsverkiezingen dinsdag even groot zijn geworden. Israëlische media meldden in de nacht van dinsdag op woensdag dat de blokken beide 60 zetels zouden krijgen in het 120 zetels tellende parlement. Premier Netanyahu’s partij Likud is ondanks een verlies de grootste gebleven.

Update woensdag
Netanyahu beschouwt de uitslag als een duidelijk signaal dat het Israëlische volk hem opnieuw als premier wil. Shelly Yacimovich van de Arbeidspartij, die op 15 zetels staat, bestrijdt dat. Zij zegt alles in het werk te zullen tellen om in samenwerking met andere partijen Netanyahu van regeren af te houden, zo meldt de Volkskrant.

Eerder
Likud, de partij van premier Netanyahu lijkt, ondanks verlies, als winnaar uit de bus te zijn gekomen. Met een minimale meerderheid van één zetel lijkt rechts Israël volgens de eerste exitpolls door te kunnen regeren.

Netanyahu heeft in een eerste reactie op de polls de kiezers bedankt dat ze hem hebben herkozen als premier.

Centrumpartij Yesh Atid (‘Er is een toekomst’) lijkt als echte winnaar uit de bus te komen. De partij scoorde veel beter dan verwacht, met 19 zetels. De partij vindt dat het nu maar eens afgelopen moet zijn met de voorrechten voor ultra-orthodoxen in Israël. Yesh Atid is nu de tweede partij in Israël. Likud zou kunnen rekenen op 31 zetels.

De partij van Benjamin Netanyahu is een lijstverbinding aangegaan met het nationalistische ‘Ons Huis’. De combinatie verloor bij deze verkiezingen 11 zetels. Dat meldt NOS. De uiterst rechtse partij Joods Huis van multimiljonair Bennett stijgt van 3 naar 12 zetels, maar had gezien de peilingen op meer gehoopt.

Eerder:

Vandaag gaan Israëliërs naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. Tegen de middag heeft ruim een kwart van de stemgerechtigden zijn voorkeur al uitgebracht. De meest populaire partij is vooralsnog Likud, de partij van premier Benjamin Netanyahu. Hoewel een vredesproces onder Netanyahu verder weg dan ooit lijkt, kiezen veel burgers toch voor de rechtse politicus. Israëlische media berichten bovendien dat de opkomst hoger is dan in 2006 en 2009.

Aan de verkiezingen doen er momenteel 32 partijen mee en zijn er 120 zetels te verdelen. Verwacht wordt dat opnieuw de conservatieve en ultrarechtse partijen aan het langste eind zullen trekken. Een coalitie met de partijen die de politieke koers van Netanyahu gesteund hebben ligt in het verschiet.

Zo is de ultrarechtse zakenman Naftali Bennet van de partij Jewish Home een rijzende ster binnen het politieke landschap. Hij zong na het uitbrengen van zijn stem het volkslied.

Israël bevindt zich in onrustig vaarwater. Het land kampt met een stagnerende economie en de plannen om het kernprogramma van Iran met een preventieve aanval uit te schakelen is nog niet van tafel. Bovendien lijkt een oplossing voor het conflict tussen de Israëliërs en Palestijnen verder weg dan ooit. Weinig kansrijke partijen zien iets in het ontmantelen van de nederzettingen.

Vannacht worden de stemmen geteld. Het is voor het eerst dat het electoraat via smartphones en internet het tellen van de voorlopige stemmen bij kan houden. Op 30 januari worden de officiële cijfers gepubliceerd.
Trouw: Israël kiest vandaag een nieuw parlement

Geef een reactie

Laatste reacties (52)