28

Links feestje in de VS

Eerste openlijk homoseksuele Senator gekozen ... Wetsvoorstellen over homohuwelijk en legalisering van softdrugs aangenomen ... Meer vrouwen dan ooit in Senaat

De progressieve wind die door de Verenigde Staten waait lijkt een duurzaam karakter te krijgen. Niet alleen is in de nacht van dinsdag op woensdag president Barack Obama herkozen. De steun voor zijn standpunten blijkt ook uit andere overwinningen die deze verkiezingsnacht zijn behaald. Zo is met Tammy Baldwin voor het eerst een openlijk homoseksuele Senator verkozen. Een greep uit de berichtgeving op Huffington Post:

Behalve een president moesten veel Amerikanen op 6 november ook een Senator kiezen en moesten zij zich ook over een aantal wetsvoorstellen uitspreken. Ook in de uitslagen van deze verkiezingen hebben de Democraten grote winst behaald. Zo is een aantal staten veroverd op uiterst rechtse Tea Party Republikeinen.

Vrouwen
Vrouwen hebben veel gewonnen bij deze Amerikaanse verkiezingen. In de Senaat zullen meer vrouwen zetelen dan ooit. Alle zes Democratische Senators die hun zetel moesten verdedigen hebben deze strijd gewonnen.

Vrouwenrechten waren een belangrijke inzet ook tijdens de presidentsverkiezingen. Onder een Republikeinse president zouden voor veel vrouwen de toegang tot anticonceptiemiddelen en het recht op abortus drastisch worden ingeperkt. Extra heuglijk nieuws is dan ook dat Republikein Todd Akin er niet in is geslaagd om een zetel in de Senaat te veroveren op een Democratische vrouw. Hij was de man die beweerde dat vrouwen niet zwanger konden worden na een verkrachting. Behalve de gevoelens van slachtoffers van seksueel geweld trad hij ook de wetenschap met de voeten door te stellen dat het vrouwelijk lichaam daar een mechanisme tegen had.

Homo-emancipatie
Wisconsin heeft met Tammy Baldwin de eerste openlijk lesbische Senator, maar ook voor het eerste een vrouwelijke Senator, zo schrijft de Amerikaanse nieuwssite Huffinton Post. Zelf maakte ze van haar seksuele geaardheid geen verkiezingsstandpunt. Haar conservatieve tegenstander probeerde dat wel te doen door een foto van haar op een LGBT-feestje op Twitter te zetten. Dat deed zijn campagne geen goed, waarna hij in allerijl afstand nam van de tweet. 

De homo-emancipatie heeft ook in andere delen van de VS grote stappen gezet. In de staten Maine en Maryland is het homohuwelijk wettelijk vastgelegd. In een aantal andere staten was het homohuwelijk als legaal, maar het was voor het eerst dat dit werd geregeld via het stemhokje.

Legalize
Colorado en Washington hebben op hun beurt een primeur met de legalisering van het gebruik van softdrugs voor niet-medisch doeleinden. Het is een duidelijke afwijzing van de ‘war on drugs’, het strenge drugsbeleid dat de afgelopen 40 jaar 1000 miljard dollar heeft gekost en 850 duizend Amerikanen in de gevangenis deed belanden voor het bezit van softdrugs.

Huff Post:
Tammy Baldwin election results: Democrat becomes first openly gay senator

Senate results 2012: Democrats keep control

Gay Marriage Victory: Voters legalize same-sex marriage in Maine and Maryland

Colorado, Washington drug legalization deals drug war major blow

Todd Akin elections results: Claire McCaskill defeats GOP challenger

Geef een reactie

Laatste reacties (28)