326

Links gaat de crisis te lijf

Cohen, Roemer en Sap komen met gezamelijk plan van aanpak... Toptarief hoogste inkomens omhoog, investeringen in infrastructuur naar voren halen, werkgelegenheid creëren door in te zetten op duurzame energie en deeltijd-WW weer invoeren... 'Kabinet zit al te lang op de handen en roept alleen wat het niet wil'...

De leiders van de PvdA, GroenLinks en de SP presenteren vandaag een plan om de economische crisis te lijf te gaan. Want het kabinet ‘zit alleen maar op de handen’ en ‘zegt alleen wat ze niet willen’. Tijd voor een alternatief, aldus Sap, Roemer en Cohen.

Jolande Sap (GL), Emile Roemer (SP) en Job Cohen (PvdA) bij GVB actie in Amsterdam
De drie partijen willen onder meer een nieuwe deeltijd-WW invoeren. Dat heeft eerder veel werkloosheid voorkomen bij onder meer ASML en NedCar betogen ze. Verder willen ze Nederland laten omschakelen op duurzame energie en energiezuinig bouwen bevorderen. In Duitsland blijkt dat tienduizenden banen op te kunnen leveren.

Ook willen de linkse oppositiepartijen een ‘werkpoule’ oprichten. Met een ‘werkpoule’ per sector kunnen kleine bedrijven veel sneller en met minder risico werknemers vinden. Werkgevers moeten tekorten aan technisch personeel kunnen oplossen doordat jongeren die zonder baan zitten zich in die richting omscholen.

Veel van deze maatregelen verdienen zichzelf terug, zeggen GroenLinks, PvdA en SP. Andere maatregelen moeten betaald worden met onder meer een nieuw belastingtarief voor hoge inkomens. Het plan wordt vanmiddag officieel gepresenteerd in Nijmegen.

Crisis of niet: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (326)