Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Links kwispelen hondenstaart verraadt gevaar

  •  
01-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
138 keer bekeken
  •  
staart300
Wetenschappers ontdekken betekenis van staartbewegingen bij honden
Kwispelende honden worden sinds jaar en dag geassocieerd met blijdschap, maar wetenschappers hebben nu ontdekt dat het ‘links kwispelen’ van honden juist gevaar betekent. Andere honden weten dat al lang: ze reageren anders op een rechts- dan op een linkskwispelende soortgenoot.
Italiaanse diergedragskundigen voerden een opvallende reeks experimenten uit waarbij ze 43 honden lieten kijken naar filmpjes en silhouetten van kwispelende soortgenoten. Sloeg de staart van de kwispelende viervoeter meer uit naar links (voor wie de hond aankijkt: naar rechts), dan ging de hartslag van de toeschouwerhond omhoog. Een aanwijzing dat honden weten dat kwispelen naar links staat voor gevaar en conflict, schrijven de wetenschappers in het vakblad Current Biology.
Op beelden van rechtskwispelende honden kwam geen reactie, ‘wat aangeeft dat honden rechtskwispelen waarnemen als een uitdrukking van vertrouwen en vriendschap’. Overigens zagen de Italianen de hartslag van de proefhonden ook soms iets omhoog gaan als die een hondensilhouet te zien kregen dat helemaal niet kwispelde. Dat kan komen doordat honden in aanvalspositie hun staart stilhouden, opperen de wetenschappers.
cc-foto: cheesy42

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.