Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Links maakt opmars in Franse verkiezingscampagne

  •  
18-04-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
frans

© cc-foto: Bachellier Christian https://flic.kr/p/T4U7T4

Zondag gaan de Fransen – althans een niet te voorspellen deel van hen – naar de stembus voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Net als in andere landen werd de extreemrechtse kandidaat lange tijd door opiniepeilingen als de populairste aangemerkt maar naarmate de verkiezingen naderen veranderde dat. Emmanuel Macron, voormalig minister in de socialistische regering van François Hollande gaat nu aan de peilingen op kop met wel 24 procent van de kiezers, overigens op de voet gevolgd door Marine Le Pen die daar een of twee punten onder zit. e oud-bankier Macron is favoriet van de zakenwereld voert een eigen beweging aan en zijn politiek lijkt die op van D66. Hij noemt zichzelf liberaal, is groot voorstander van de vrije markt, maar ook sociaal en houdt van collectieve solidariteit.
Lange tijd werd gedacht dat de strijd zou gaan tussen Le Pen (die in de polls maandenlang 30 procent van de kiezers trok) en Macron of Fillon, de oerconservatieve kandidaat die verdacht wordt van fraude door onder meer zijn echtgenote op de loonlijst te zetten zonder dat ze ooit een spat uitvoerde. Fillon is van 25 procent teruggevallen naar 19 procent.
De kandidaat van de Partí Socialiste, de saaie Benoît Hamon, kwam in de peilingen nooit verder dan 15 procent en maakt al weken in de peilingen een onontkoombare zweefduik. De laatste vier weken schiet echter een nieuwe ster op de linkerflank omhoog. De 66-jarige Jean-Luc Mélenchon is een soort Franse Bernie Sanders of Jeremy Corbyn en s preekt steeds meer verweesde linkse kiezers aan. Mélenchon is oud-minister van Onderwijs voor de scoiaal-democraten geweest. In 2008 verliet hij de Partí Socialiste om de Parti de Gauche (PG) oftewel Linkse Partij op te richten, een soort SP maar dan met meer nadruk op ecologie Ook hij heeft zijn eigen beweging opgericht: La France Insoumise, Het Ononderworpen Frankrijk. Hij is in de peilingen geklommen tot wel 22 procent na succesvolle optredens in tv-debatten.
33716330660_89c107f68c_o

© cc-foto: Stuart Mudie

Zijn verkiezingsbijeenkomsten trekken enorme aantallen belangstellenden, tot in de tienduizenden. Een van zijn in het oog springende methodes is dat hij met holografische technieken op meerdere plaatsen tegelijk spreekt. Hij zet zich af tegen extreemrechts die het Franse veelkleurige volk er toe aanzet zichzelf te haten maar ook tegen de vrije markt en het stringente begrotingsbeleid dat de Europese Unie oplegt aan de lidstaten. De Unie wil hij hervormen. Hij wil ook een basisinkomen invoeren en dat Frankrijk uit de NAVO stapt, althans voor wat betreft het buitenlands beleid. Dat laatste wordt door tegenstanders als schrikbeeld gebruikt maar Frankrijk verliet onder De Gaulle de NAVO in 1966 min of meer en was tot 2009 slapend lid, totdat Sarkozy het volwaardig lidmaatschap terug invoerde om de banden met de VS aan te halen. Verder wil hij onder meer de werkweek verkorten, de pensioengerechtigde leeftijd verlagen, het minimum-loon verhogen, hogere belastingen voor topinkomens en stoppen met kernenergie.
Zijn tegenstanders beweren ook dat hij anti-Euorpees is. Mélenchon ontkent dat, In Parijs zei hij maandag : “Ik breng het (de EU) niet in gevaar, ik ben niet degene die Groot-Britannië er uit liet stappen, ik ben niet degene die moeilijkheden veroorzaakt in alle EU-landen, ik maak niet overal nationalistische gevoelens los. Het is de manier waarop Europa zich organiseert die mensen die kant uit duwt.”
Zondag wordt duidelijk welke twee kandidaten het in een tweede ronde op 7 mei tegen elkaar opnemen. Volgens de peilingen zou Mélenchon in de tweede ronde iedere andere kandidaat verslaan, behalve Macron. Van Macron wordt verwacht dat hij van iedereen kan winnen als hij tenminste doorgaat naar de tweede ronde en Fillon zou alleen in de tweede ronde kunne winnen als hij tegenover Le Pen staat. Maar veel is ook afhankelijk van de opkomst. In de tweede ronde gaat het niet alleen om wie je wel tot president wilt verkiezen maar vooral ook wie niet. Zo stemden in 2002 linkse kiezers toch massaal op de rechtse Chirac om te voorkomen dat Jean-Marie Le Pen, die doorgedrongen was tot de tweede ronde president zou worden.
Overigens is de Franse president voor het beleid ook afhankelijk van het parlement. Dat wordt in juni gekozen.

Meer over:

frankrijk, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.