106

Links Syriza behaalt klinkende overwinning bij Griekse verkiezingen

Partij van Tsipras opnieuw de grootste: 'Dit is een overwinning van de Grieken'

De Griekse parlementsverkiezingen zijn gewonnen door Alexis Tsipras. Zijn linkse Syriza behaalde ongeveer 35 procent van de stemmen. In een toespraak in Athene noemde hij het ‘een overwinning van de Grieken’.

Vorige maand trad Tsipras af omdat hij niet meer genoeg steun had en schreef nieuwe verkiezingen uit. Veel Syriza-aanhangers namen Tsipras kwalijk dat hij het land had laten uitkleden door de geldeisers in Brussel. In ruil voor een noodpakket van 86 miljard euro, had hij ingestemd om de komende drie jaar flink te bezuinigen, te hervormen en staatsbedrijven in de vrije verkoop te doen. 

Na de nieuwe winst zei Tsipras op een plein in Athene voor duizenden toeschouwers dat hij zich ‘gerechtvaardigd’ voelde. ‘In het Europa van vandaag staan Griekenland en het Griekse volk synoniem voor weerstand en waardigheid, en deze strijd zal samen worden voortgezet voor nog eens vier jaar”, zei Tspiras. ‘We hebben moeilijke tijden in het vooruitzicht, maar we staan ook op vaste grond.’

Dat Syriza opnieuw de verkiezingen zou gaan winnen, werd al na de eerste exit polls duidelijk. Al aan het begin van de avond gaf de leider van de centrum-rechtse partij Nieuwe Democratie, Evangelos Meimarakis, zijn verlies toe. Zijn partij kreeg ongeveer 28 procent van de stemmen.

Het aantal Grieken dat voor de derde keer dit jaar de gang naar de stembus wilde maken was historisch laag: amper 55 procent van de stemgerechtigden besloot op te komen dagen. 

Tsipras heeft gezegd opnieuw een regering te gaan vormen met de rechtse Onafhankelijke Grieken, net als tijdens de vorige regeringsperiode. De coalitie is gebonden aan het akkoord dat Tsipras een aantal maanden geleden sloot met de geldeisers in Brussel. Bij wijze van felicitatie werd Tsipras er door Martin Schulz, president van het Europees Parlement, aan herinnerd dat hij toch vooral over de brug moet komen met de afbetalingen.

De Franse president Francois Hollande noemde de overwinning van Syriza ‘een belangrijk resultaat voor Griekenland, dat nu een periode van stabilisatie zal ingaan met een stevige meerderheid.’ Ook voegde hij eraan toe: ‘Het is een belangrijk succes voor Europa, dat moet luisteren naar de boodschap van de Grieken.’

cc-beeld: Jan Wellman

Geef een reactie

Laatste reacties (106)