Laatste update 18:43
20

Links VS: ‘Verandering kan niet wachten’

Ze is links, vrouw, Afro-Amerikaans, activist, en omschrijft president Trump als een ‘racistische, vrouwenhatende, empathisch failliete man’, en woensdag wist de Democratische Ayanna Pressley in de staat Massachusetts zo goed als zeker een zetel in het Amerikaanse Congres te bemachtigen: ‘Verandering kan niet wachten’.

Haar tegenstander in de voorverkiezingen Michael Capuano, eveneens Democraat, zag zich genoodzaakt op te geven nadat duidelijk werd dat Pressley op een klinkende overwinning afstevende. Capuano heeft er tien termijnen opzitten en had sinds 1998 geen tegenstander meer gehad. ‘Blijkbaar is er veel woede en ontevredenheid in dit district,’ was zijn reactie. ‘Ik geef hen geen ongelijk.’

In november zijn de verkiezingen voor het Congres, maar aangezien er voor Pressley’s district geen Republikeinse kandidaten zijn, lijkt dat slechts een formaliteit. In haar overwinningsspeech waarin ze refereerde aan de welbekende slogan van oud-president Obama zei Pressley:

Het is tijd om Washington DC, hopelijk mijn mede-Democraten, en alle Republikeinen die in de weg staan te laten zien dat verandering op komst is en dat de toekomst aan ons allen toebehoort.

De overwinning van Pressley doet denken aan die van partijgenoot Alexandria Ocasio-Cortez. In juni van dit jaar won zij, eveneens een linkse buitenstaander binnen de Democratische partij, een grote overwinning in de regionale voorverkiezingen in New York City. Ocasio-Cortez plaatste direct na Pressley’s zege een selfie van de twee met het bijschrift: ‘In juni won ik, vanavond won zij. Op naar november.’

Geef een reactie

Laatste reacties (20)