3

Links wint bij Franse regionale verkiezingen

Nederlaag voor UMP van president Nicolas Sarkozy. Linkse oppositie had opgeroepen Sarkozy een lesje te leren. Werkloosheid opgelopen tot 10 procent in zijn ambtstermijn

De Franse regionale verkiezingen zijn zondag uitgelopen op een nederlaag van het centrumrechtse kamp van president Nicolas Sarkozy. De Socialistische Partij en andere linkse partijen haalden samen ruim 50 procent van de stemmen binnen.

Volgens prognoses na sluiting van de stemlokalen kwamen het conservatieve kamp niet verder dan 26,7 procent van de stemmen. De opkomst was met minder dan 50 procent historisch laag. Dit meldt De Volkskrant zondag.

De linkse oppositie had opgeroepen president Sarkozy, die de helft van zijn ambtstermijn erop heeft zitten, een lesje te leren. De werkloosheid is in zijn ambtstermijn opgelopen tot meer dan 10 procent en burgers maken zich zorgen over de onveiligheid op straat, toch een onderwerp waarover Sarkozy altijd de hoogste toon opzet. “Zelden is een regionale verkiezing zo landelijk geweest”, stelde de linkse krant Libération in een commentaar.

Lees hier meer

Geef een reactie

Laatste reacties (3)