Laatste update 09:33
79

Links wint Deense parlementsverkiezingen

De Deense parlementsverkiezingen zijn gewonnen door de Sociaaldemocraten. De partij behaalde ruim 26 procent van het aantal stemmen. De huidige premier Lars Lokke Rasmussen van de Liberale Partij heeft het verlies van zijn partij erkend. De partijleider van de Sociaaldemocraten Mette Frederiksen zal waarschijnlijk de nieuwe premier worden. Met 41 jaar zal ze daarmee Denemarkens jongste minister-president ooit zijn.

De verkiezingscampagnes werden gedomineerd door debatten over klimaatverandering, bezuinigingen op sociale voorzieningen en immigratie. In die debatten trokken de rechtse partijen aan het kortste eind. Vooral extreemrechts werd door de Deense kiezer afgeserveerd: de Deense Volkspartij werd gehalveerd ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2015. Dit wordt mede verklaard doordat de Sociaaldemocraten harde standpunt over migratie hebben overgenomen van rechts, waardoor voor veel kiezers extreemrechts een minder interessante optie was.

In Denemarken zijn twee vrijwel standaard coalities, namelijk het linkse ‘rode blok’ en het rechtse ‘blauwe blok’. Het rode blok, aangevoerd door de Sociaaldemocraten, hebben de afgelopen vier jaar in de oppositie gezeten. Zij voerden naast strengere immigratieregels campagne met de belofte van meer uitgaven aan sociale voorzieningen, het verhogen van belasting voor multinationals en de allerrijksten en het terugdraaien van pensioenhervormingen zodat Denen die veertig jaar gewerkt hebben eerder met pensioen kunnen.

Na Zweden en Finland is Denemarken het derde Scandinavische land dat het afgelopen jaar een linkse regering koos.

Bron: BBC

Geef een reactie

Laatste reacties (79)