17

Links wint meerderheid in Slowakije

Oud-premier Robert Fico scoort 84 van de 150 parlementszetels

De Smer van Robert Fico is de grote winnaar van de verkiezingen in Slowakije. Fico was van 2006 tot 2008 al eens premier. Het vorige kabinet viel over instemming met het Europese noodfonds. Nadat een coalitiepartner afhaakte beloofde Fico het noodfonds te steunen mits er daarna nieuwe verkiezingen zouden worden uitgeschreven. In minder dan 2 jaar zijn inmiddels tien regeringen in de Europese Unie gevallen.


Update zondag 10:00

De Pers schrijft:

De Slowaakse sociaaldemocraten hebben maar liefst 45 procent van de kiezers achter zich gekregen in de parlementsverkiezingen van zaterdag. Dat bleek zondag, nadat de stemmen van 97 procent van de kieslokalen waren geteld. Daardoor krijgt Smer, de partij van de voormalig premier Robert Fico, 84 van de 150 zetels in het parlement.

Eerder:

De Smer zou precies 75 van de 150 zetels in het parlement veroveren, net niet genoeg voor een absolute meerderheid. De regerende partijen verloren fors, mede door een corruptieschandaal dat in december aan het licht kwam. Uit een online gelekt document genaamd Gorilla werd duidelijk dat politici jarenlang bij de privatisering van bedrijven handjeklap hadden gedaan met een groep financiers.

NRC Handelsblad:

Fico wordt beschouwd als een populistische leider die heeft beloofd de verzorgingsstaat te behouden, de vennootschapsbelasting te verhogen en de inkomstenbelasting voor de hoogste verdieners wil verhogen.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)