Laatste update 15 januari 2019, 08:08
18

Progressieve burgemeester Gdańsk overleden na mesaanval

Paweł Adamowicz, de Burgemeester van het Poolse Gdańsk, is overleden, nadat hij zondag werd neergestoken op het podium bij een liefdadigheidsconcert. De 53-jarige Adamowicz, die al twintig jaar burgemeester is in de stad, werd bij de aanval in het hart geraakt en had al veel bloed verloren toen hij in het ziekenhuis aankwam. Na een vijf uur durende operatie vannacht bleef zijn toestand kritiek. Honderden Polen meldden zich bij ziekenhuizen om bloed te doneren, maar het mocht niet meer baten. Vanmiddag overleed hij aan zijn verwondingen.

Adamowicz werd gehaat door extreemrechts vanwege zijn verdediging van migranten en LHBT-rechten, maar er is vooralsnog geen bewijs dat dat de dader zou hebben gemotiveerd. De 27-jarige verdachte, die pas een maand eerder was vrijgelaten na een veroordeling voor meerdere geweldsmisdrijven, sprak onmiddelijk na zijn daad het geschokte publiek toe. Hij gaf de politieke partij waar Adamowicz in het verleden toe behoorde de schuld voor zijn gevangenisstraf.

In Polen is geschokt gereageerd op de moord, die door sommigen wordt geweten aan de groeiende sociale spanningen in de samenleving en de toename van haatspraak in het publieke debat.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)