Laatste update 14:53
24

Linkse burgemeester in Italië opgepakt wegens ‘hulp aan migranten’

Domenico Lucano, de linkse burgemeester van het Italiaanse dorp Riace, is dinsdagochtend onder huisarrest geplaatst. Lucano, die in 2010 tweede werd in de verkiezing ‘beste burgemeester ter wereld’ en in 2016 door het Amerikaanse blad Fortune tot een van de vijftig meest invloedrijke personen ter wereld werd bestempeld, verwierf faam met zijn in 1998 gestartte beleid om het wegkwijnende dorp te revitaliseren door er migranten te huisvesten. Op een bevolking van amper tweeduizend zielen werden inmiddels bijna vijfhonderd vluchtelingen verwelkomd. Het dorp werd een toonbeeld van hoe om te gaan met de komst van migranten. De nieuwe extreemrechtse regering van Italië zag dat met afgrijzen aan. Lucano op zijn beurt riep op te protesteren tegen het met de dag meer xenofobe beleid van Rome.

De Volkskrant schrijft:

‘Vanaf het moment dat je havens afsluit en muren optrekt ‘in naam van alle Italianen’, kun je er vanuit gaan dat er ook tegenstand komt tegen deze barbaarse processen van ontmenselijking’, zei burgemeester Lucano een paar weken geleden in een interview. In datzelfde gesprek noemde hij zijn dorp Riace een symbool voor ‘het Italië dat zich verzet’. Veel medestanders van Lucano spraken na zijn arrestatie op dinsdag van een politieke arrestatie. Dit weekend organiseren zij een tegendemonstratie aan in Riace.

Lucano wordt beschuldigd van het arrangeren van schijnhuwelijken en het inhuren van twee vuilnisophaalbedrijven – die migranten in dienst hebben – zonder openbare aanbesteding. Een eerdere aanklacht dat hij met publiek geld gefraudeerd zou hebben – een beschuldiging die door tegenstanders werd verspreid – is inmiddels na onderzoek al ingetrokken.

Vicepremier Salvini, capo van de extreemrechtse Lega, twitterde in zijn nopjes te zijn met de arrestatie. “Ik ben benieuwd wat Roberto Saviano en de gutmenschen ervan zullen zeggen.” Saviano is een vooraanstaande journalist. Hij werd wereldberoemd met Gomorra, een onthullend boek over de maffia, en neemt het voor Lucano op.

cc-foto: Soledad Amarilla / Ministerio de Cultura de la Nación

Geef een reactie

Laatste reacties (24)