16

Linkse leraren mogen aan de schandpaal, vindt Braziliaanse president

Leraren die politiek links in het leven staan mogen door leerlingen ‘ontmaskerd’ worden door ze te filmen. Dit zegt de onlangs aangetreden Braziliaanse president Bolsonaro. Wat dit in de praktijk inhoudt maakte lerares Valéria Borges aan den lijve mee. Toen ze tijdens de les tegen een klas sprak over het feit dat Bolsonaro voortkomt uit het machismo en de homofobie in het grootste land in Zuid-Amerika, werd ze ongezien gefilmd door een leerling. Het filmpje werd opgepikt door een lokaal raadslid die het via Facebook verspreidde. Een golf van haat en bedreigingen overspoelde Borges.

Het is één van de gevolgen van de polariserende uitspraken die Bolsonaro aan de lopende band doet. Zo voedt hij homofobie voortdurend door dingen te zeggen als “ik zou niet kunnen houden van een homoseksuele zoon” in een toch al niet bijster homovriendelijk land. Een nieuw wetsvoorstel dat leraren verbiedt het nog over homoseksualiteit te hebben helpt niet bepaald om dat klimaat te verbeteren.

Het filmen van docenten wordt aangemoedigd door een conservatieve beweging met de naam School zonder Partij. Omdat conservatieve krachten de laatste jaren aan kracht hebben gewonnen, gaan er nu zelfs stemmen op om het programma van de beweging tot wetten te maken. Of dat zal lukken zal de toekomst uitwijzen.

Cc-foto: Jeso Carneiro

Geef een reactie

Laatste reacties (16)