23

Linkse meerderheid in Frans parlement vrijwel zeker

Update: President Hollande kan door hem gevormde kabinet handhaven

De nieuwe Franse president, François Hollande, zal waarschijnlijk het door hem gevormde kabinet niet hoeven veranderen, zo meldt de Volkskrant. Links haalt vrijwel zeker een meerderheid bij de parlementsverkiezingen. De eerste ronde van deze verkiezingen is al gewonnen door het linkse blok. 46,8 procent van de stemmen ging naar de Franse Socialistische Partij en haar bondgenoten. 34,1 procent van de kiezers stemde op de conservatieve UMP of bondgenoten daarvan.

Update 17.30
De Volkskrant schrijft:

Hollande heeft meteen na zijn overwinning in de presidentsverkiezingen in mei een linkse regering gevormd met de Groenen (EELV-Partij Europa Ecologie/De Groenen) die twee ministersposten bekleden. De Groenen kunnen volgens peilingen rekenen op minstens 10 zetels en de PS op minimaal 283 zetels. Dus het treurigste scenario voor Hollandes regering volgens peilingen, 293 zetels, is nog altijd een meerderheid.

Eerder
De exit poll van France24 wees eerder 47,1 % van de stemmen toe aan linkse partijen, terwijl de UMP en zijn bondgenoten 35,4% van de stemmen zou halen. Het Front National staat volgens die exit poll op 13,4%. De opkomst was iets lager dan in 2007. Om 17 uur was 48,3% van de kiesgerechtigden gaan stemmen.

De Fransen kiezen de 577 leden van de Nationale Vergadering, de Franse Tweede Kamer. Frankrijk kent een districtenstelsel. Als blijkt dat in een district geen enkele kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen heeft gekregen, volgt in die districten een tweede ronde op zondag 17 juni. Dat lijkt in de meeste districten het geval. Daaraan mogen kandidaten meedoen die meer dan 12,5 procent van de stemmen krijgen.

Zie hier de exit poll van France24 en hier een liveblog over de verkiezingen.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)