Laatste update 14:42
84

Linkse partijen: Nederland moet migranten uit Libië opvangen

Nu het het geweld in Libië zodanig is opgelaaid dat de veiligheid van duizenden migranten die daar vastzitten bedreigd wordt, moet Nederland verantwoordelijkheid nemen en snel migranten uit Libië opvangen. Dat stellen Groenlinks, PvdA, SP en ChristenUnie in schriftelijke Kamervragen aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Ook regeringspartij D66 heeft zich uitgesproken voor actie in samenwerking met andere EU-landen.

Bram van Ojik van GroenLinks:

Er zitten duizenden mensen in kampen waar sprake is van hele slechte behandeling. Soms is er sprake van marteling en seksueel geweld. Nu is de oorlog in Libië losgebarsten. Nederland moet dan ook helpen om een deel van de mensen die eigenlijk op hun vlucht naar Europa in die verschrikkelijke kampen in Libië zijn terechtgekomen en in levensgevaar zijn, in Nederland bescherming te bieden. Ze kunnen alleen uit de kampen als een land of een groep landen bereid is om ze op te nemen. Italië neemt 150 mensen op en ik roep de Nederlandse regering op om daar ook een aandeel in te leveren.

Het gaat voornamelijk om Afrikaanse migranten, die op doorreis naar Europa werden tegengehouden en opgesloten in gevangenissen in Libië. Op dit moment zouden zo’n 3000 migranten vast worden gehouden in de omgeving van Tripoli, waar hevig wordt gevochten. Vorige maand werden migrantenin detentiecentrum Qasr Ben Ghashir beschoten door strijders van generaal Haftar. Detentiecentrum Tajoura werd getroffen door een luchtaanval, waarbij twee migranten gewond raakten.

Geef een reactie

Laatste reacties (84)