Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Linkse politici maken einde aan stierenvechten in Spanje

  •  
22-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
no_300.jpg
Subsidiegeld voor wrede traditie gaat in linkse gemeente voortaan naar schoolboeken
In Spanje begint, net als in Griekenland, een andere wind te waaien. Bij de laatste lokale verkiezingen kwamen linkse partijen als overwinnaar uit de bus. Zij beginnen af te rekenen met een wrede achterhaalde traditie die nog steeds in stand wordt gehouden: stierenvechten.
Stierenvechten is door conservatieven tot ‘cultureel erfgoed’ gebombardeerd en de wrede traditie ontvangt in tal van plaatsen overheidssubsidie. Tot nu toe. In Villafranca de los Caballeros, gelegen in het midden van Spanje, heeft de sociaaldemocratische burgemeester besloten de 18.000 euro subsidie die dagelijks naar het bloedige vermaak vloeit voortaan te besteden aan onderwijs. In een andere stad, A Coruna, wordt gezocht naar een betere bestemming voor de 50.000 euro die er jaarlijks in gestoken wordt. Ook in Valencia is de overheidssteun geschrapt. In Spanje worden jaarlijks meer dan 2000 stierengevechten gehouden.
RTEmagicC_02fca5b3ab.jpg
De omwenteling is echter niet gegarandeerd. In San Sebastian bijvoorbeeld is een conservatieve burgemeester aan de macht gekomen die het verbod dat links twee jaar geleden instelde ongedaan heeft gemaakt. Het eerste gevecht dat weer plaatsvond werd bijgewoond door voormalig koning Juan Carlos, een man die berucht is om zijn dorst naar dierenbloed.
cc-foto: Fotos de Camesitas de Santi Ochoa

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.