26

Linkse president verkoopt regeringsvliegtuig

Andrés Manuel López Obrador (Amlo) wordt over minder dan drie weken ingezworen als president van Mexico, maar eerst moet hij nog even een vliegtuig verpatsen. De verkoop van het presidentiële vliegtuig – waarvan de opbrengsten terugvloeien naar de staat – was onderdeel van een pakket aan populistische verkiezingsbeloftes, waarmee Amlo zijn klinkende overwinning binnenhaalde in juli. De 64-jarige linkse politicus beloofde voortaan commerciële vluchten te nemen om het land de jaarlijkse 22 miljoen (euro) die het vliegtuig aan onderhoud kost te besparen. Het vliegtuig zou Mexico tot nu toe al zo’n 350 miljoen euro hebben gekost. In een oproep aan potentiële kopers prees Amlo de Boeing 787-8 Dreamliner aan als een statusobject:

Ik wil graag van het moment gebruik maken om iedereen die het presidentiële vliegtuig zou willen kopen iets te vertellen. Als je het wil kopen, dan kom ik het hoogstpersoonlijk brengen. Dan houden we een overdrachtsceremonie. Je gaat dan vliegen in een heel belangrijk voertuig. Het gaat niet alleen om de prijs, maar om de roem! Het is niet alleen een efficiënt, modern vliegtuig, het is ook een comfortabel vliegtuig, met een slaapkamer, een restaurant en heel veel ruimte.

Andere beloftes van Amlo zijn een aanzienlijke reductie van zijn toekomstige salaris en dat van zijn kabinet. Het dumpen van presidentiële bodyguards en dagelijkse persconferenties waarin hij het volk op de hoogte houdt van de ‘transformatie’ van het land.

Cc-foto: MarioDelgadoSi

Geef een reactie

Laatste reacties (26)