16

Linkse pro-Europa politicus wint eerste Tsjechische presidentverkiezing

Zeman sprak in speech ferme taal: 'Ik zal me vooral inzetten voor 10 miljoen burgers in de onderlaag' 

De voormalig premier van Tsjechië Milos Zeman heeft de presidentsverkiezingen gewonnen. Het was de eerste keer dat burgers de president direct zelf mochten kiezen. Sinds de breuk tussen Tsjechië en Slowakije, twee decennia geleden, werd deze door het parlement gekozen. Zeman kreeg 55% van de stemmen.

De 68-jarige staat bekend als links en pro-Europa. Hij moest het opnemen tegen de conservatieve minister van Buitenlandse zaken Karel Schwarzenberg. Zeman vervangt Vaclav Klaus, die in maart officieel zijn termijn zal beëindigen.

Zeman sprak in zijn speech ferme taal. Hij benadrukte dat hij een president voor alle Tsjechen zal zijn, en zich vooral hard zal maken voor de 10 miljoen burgers in de onderlaag. Hij voegde daar aan toe dat corruptie zal bestrijden en er een einde moet komen aan ‘maffia die de samenleving parasiteert’.

Hoewel de president formeel vooral een ceremoniële functie heeft, wordt er verwacht dat Zeman veel invloed zal hebben op het regeringsbeleid. Tsjechië zit net als veel andere Europese landen in economisch zwaar weer.

Voice of America: Pro-EU Leftist Wins Czech Presidency

Geef een reactie

Laatste reacties (16)