Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Linkse regering Zweden pootje gelicht door extreemrechts

  •  
03-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Lofven300.jpg
Anti-immigratiepartij frustreerde begrotingsvoorstel premier Löfven net zo lang tot kabinet viel
Twee maanden na het aantreden van de centrum-linkse minderheidsregering in Zweden is het kabinet van premier Stefan Löfven gevallen. Het parlement heeft het begrotingsvoorstel afgekeurd. De anti-immigratiepartij Zweden-Democraten zwoer elk begrotingsvoorstel af te keuren zolang er niks gedaan zou worden aan het immigratiebeleid.
Het was te verwachten dat het begrotingsvoorstel het niet zou halen, maar premier Löfven had niet gezegd wat hij in dat geval zou doen. Hij kon ervoor kiezen terug te treden zodat er een nieuwe regering gevormd kon worden, maar heeft besloten vervroegde verkiezingen uit te schrijven. De vinden op 22 maart plaats.
In september won de Zweedse Sociaaldemocratische arbeiderspartij met 31,2 procent van de stemmen. De nipte overwinning van het totale linkse blok, met 43,7 procent tegenover 39,3 procent voor de vier centrum-rechtse partijen, was niet voldoende om een meerderheidsregering te vormen.
De extreemrechtse Zweden-Democraten kregen 13 procent van de stemmen. Die partij wil de immigratie in Zweden met 90 procent terug dringen, maar geen enkele politieke partij wil met hen samenwerken.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.