59

List maakt referendum over kerncentrale mogelijk

GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren bedenkt constructie ... Referendum over verlenen vergunning niet in strijd met de Grondwet ... Voorstel afhankelijk van politieke betrouwbaarheid PVV

GroenLinks presenteert vandaag in Zeeland de initiatiefwet: ‘Referendumwet Kerncentrales’. Het door Liesbeth van Tongeren gelanceerde voorstel komt er op neer dat er een referendum wordt gehouden over de verlening van een vergunning voor een nieuwe kerncentrale. Daardoor kan het referendum bindend zijn en toch niet in strijd met de Grondwet.

Volgens de Grondwet mogen referenda over wetgeving niet bindend zijn. Daarom is het normaal gesproken niet mogelijk een bindend referendum te houden over de bouw van een nieuwe kerncentrale. Van Tongeren bedacht dat het echter mogelijk moet zijn om een volksraadpleging te houden over de vergunning in plaats van over de wet die de kerncentrale mogelijk maakt. Zo’n referendum kan wel bindend zijn.

Voor het voorstel heeft GroenLinks 300.000 handtekeningen nodig en de steun van de PVV. Die partij is voor referenda maar ook voor kernenergie. Het is de vraag of de PVV het risico aandurft dat de Nederlandse bevolking een nieuwe kerncentrale afwijst.

Trouw: GroenLinks presenteert voorstel referendum kerncentrale

Persbericht GroenLinks:

Vandaag presenteert GroenLinks de initiatiefwet: ‘Referendumwet Kerncentrales’. De wet zorgt ervoor dat Nederlanders zich in een raadgevend referendum uit kunnen spreken over de bouw van kerncentrales in Nederland. GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: “Energiebedrijven hebben plannen voor de bouw van een tweede kerncentrale in Zeeland. Het huidige kabinet is daar voorstander van. Het besluit om wel of geen tweede kerncentrale te bouwen heeft verstrekkende gevolgen voor de toekomst. Dat besluit moet je niet met een krappe meerderheid in de Tweede Kamer nemen, daar moeten alle Nederlanders zich over uit kunnen spreken.”

GroenLinks nodigt iedereen uit om te reageren op de eerste versie van het wetsvoorstel en zal aan de hand van deze suggesties verder werken aan het voorstel en dan een volgende versie naar de Raad van State sturen. Van Tongeren: “Dit is een onderwerp wat alle Nederlanders aangaat. Ik wil daarom graag samen met iedereen die erover mee wil denken, verder werken aan het wetsvoorstel. Er is een goede kans dat het wetsvoorstel op een meerderheid in de Tweede Kamer kan rekenen. PvdA, SP, D66, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en PVV bepleiten ieder verschillende vormen van referenda. Wouter Bos pleitte in 2005 al voor een referendum over het langer openhouden van de huidige centrale in Borssele.”
De presentatie vindt plaats in het Zeeuwse Middelburg. Waar energiewoordvoerder Liesbeth van Tongeren samen met fractievoorzitter Sap en Tweede Kamerlid Grashoff voor de GroenLinks groene provincietour, Zeeland bezoekt. De volledige tekst van het wetsvoorstel is te vinden op www.energie.groenlinks.nl.

cc-foto: Taco Witte

Wees listig: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (59)