Laatste update 17:50
141

John Bercow: maandag geen Brexit-stemming in Brits parlement

Update maandag 16.40 uur

De Britse Lagerhuisvoorzitter John Bercow heeft bepaald dat er maandag geen stemming kan komen over de overeenkomst die Boris Johnson met de EU heeft gesloten over uittreding. Volgens Bercow zou dat een herhaling van zetten zijn, zo kort na de zitting van zaterdag waarin hetzelfde onderwerp werd behandeld. De Europese Unie heeft nog altijd niet ingestemd met het Britse verzoek om uitstel.

Update 12:50

De Europese Unie wacht met het nemen van een beslissing over het opnieuw verschuiven van de Brexit deadline tot na de stemming in het Britse parlement over het nieuwe akkoord. Dat zijn de EU-ambassadeurs zondag overeengekomen. Het Britse verzoek wordt maandag naar het Europees parlement gestuurd dat er dan eventueel donderdag over kan stemmen, als het House of Commons dan over de deal en een mogelijk nieuw referendum heeft gestemd. Brussel wil zo voorkomen dat Europa onderdeel wordt van het Britse beslissingsproces.

Update zondag 10:30

De brief die premier Johnson aan de EU heeft gestuurd en waarin hij om uitstel vraagt, blijkt ongesigneerd. De brief is direct gevolgd door een andere brief van Johnson waarin hij stelt dat uitstel veel schade zal berokkenen. De premier had eerder gezworen dat hij nooit meer om uitstel zou vragen.

Parlementsleden vragen zich af of Johnson hiermee de wet overtreedt die hem verplichtte tot het vragen van uitstel, de zogeheten Benn Act. De handelwijze is in strijd met de geest van de wet en plaatst ambtenaren in een zeer ongemakkelijke positie, verklaart een voormalig minister tegenover The Observer.

Update 22:15

Premier Johnson heeft toch uitstel van de Brexit gevraagd. Het parlement had al eerder een wet aangenomen die hem daartoe verplicht maar Johnson dreigde daar geen gehoor aan te geven. Nu dus wel. De Volkskrant schrijft:

Boris Johnson heeft de Europese Unie zaterdagavond tegen zijn zin om uitstel van Brexit gevraagd. Enkele uren eerder was de Britse premier daartoe gedwongen door EU-gezinde rebellen in het Lagerhuis. (…) Eerder op de avond heeft de Franse president Emmanuel Macron laten weten niet akkoord te zullen gaan met uitstel zonder dat daar een duidelijke reden toe is, zoals een verkiezingen of een nieuw referendum. Mark Rutte heeft telefonisch contact met Johnson gehad en hem succes gewenst met diens ‘volgende stappen in het Lagerhuis’.

Update 16:00

Het parlement heeft het Letwin-amendement aangenomen met 322 stemmen voor en 306 tegen. Het betekent dat premier Johnson moet nu bij de EU om uitstel van de Brexit moet vragen.

Johnson heeft daarop de stemming over het akkoord met de EU uitgesteld tot volgende week. Hij blijft vasthouden aan een Brexit op 31 oktober.

Het is vandaag ‘super Saturday’ in het Britse parlement. In een uitzonderlijke vergadering wordt vandaag beslist over het akkoord dat premier Boris Johnson heeft bereikt met Brussel over het uittreden van zijn land uit de Europese Unie.

De harde Brexiteers binnen de Conservatieven gaan het akkoord steunen, zo wordt op Twitter verklaard.

The Guardian heeft een overzicht van de stemmen waar het om gaat.

Een van de amendementen die in stemming komen betreft het Letwin-amendement. Daarin wordt de regering opgedragen hoe dan ook een uitstel van de Brexit aan te vragen. De premier heeft gedreigd de Brexit niet in stemming te brengen als het amendement wordt aangenomen. Dan zou de stemming mogelijk naar maandag verschoven worden.

In reactie op de speecht van Johnson reageerde Labour-leider Jeremy Corbyn dat de deal te slecht is om voor te stemmen. Hij stelt dat het land wordt uitgeleverd aan Trump die alle voorwaarden kan stellen. De rechten van werknemers gaan er op achteruit, net als de milieubescherming. Hij riep op de deal weg te stemmen. Het akkoord is slechter dan wat Johnsons voorganger May bereikt had. Hij herhaalde zijn eis dat het akkoord uiteindelijk aan de bevolking moet worden voorgelegd in een tweede referendum.

Live blogs bij The Guardian en NOS.

Geef een reactie

Laatste reacties (141)