28

Live: debat over het Lente-akkoord

Update: Wilders onder vuur over houding Lenteakkoord ... Kunduz-coalitie verdedigt begrotingsplannen

Het Lente-akkoord verraste Den Haag en in het begin regende het complimenten. Maar sinds de inhoud bekend is, klinkt er forse kritiek. De Kamer debatteert over de maatregelen.


Update:

Het Kamerdebat over het Lenteakkoord heeft geleid tot felle botsingen tussen PVV-leider Geert Wilders en andere fractievoorzitters. Zo kreeg hij van verschillende kanten kritiek op zijn houding ten opzichte van het akkoord. Wilders op zijn beurt had geen goed woord over voor de afspraken tussen de vijf partijen. NOS schrijft hierover:

Onder anderen CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma wees erop dat Wilders in het Catshuis zeven weken heeft onderhandeld over allerlei ingrepen. “Tachtig procent van de maatregelen die nu zijn afgesproken, lagen in het Catshuis onbestreden op tafel,” zei Buma. Wilders benadrukte dat hij nergens een handtekening onder heeft gezet en dat hij nergens voor verantwoordelijk is.

VVD-fractievoorzitter Blok vindt dat Wilders onduidelijk is over het terugdringen van de staatsschuld. Volgens Blok zijn PvdA en SP financieel degelijker dan de PVV. Blok noemde Wilders de meest linkse politicus van de Kamer. Wilders omschreef de VVD als “kampioen lastenverzwaringen.

Eerder:

Volgens PvdA-leider Samsom is het Lente-akkoord gewoon het resultaat van het Catshuis-overleg, schrijft de Volkskrant:

‘Btw verhogen, reiskosten belasten, onze werkers in de frontlinie op de nul zetten, de baankansen voor oudere werknemers slopen, de woningmarkt op slot zetten. Allemaal copy-paste Catshuis’, concludeert Samsom.

NRC schrijft:

De VVD steunt het Lenteakkoord, maar hoopt dat er snel een “nieuw kabinet is dat andere keuzes kan maken”, zo meldde Stef Blok. De VVD had in het huidige akkoord graag meer gesneden in de uitgaven van de overheid zoals ontwikkelingshulp, cultuur en media. Blok laat weten dat hij op bepaalde vlakken liever andere keuzes had willen maken, “maar we staan voor de realiteit zoals die er is”.

De Volkskrant houdt een live-blog bij van het debat.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)