Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Live: Debat over uitgezette kinderen

  •  
15-06-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
uitgezet300.jpg
Debat over uit Nederland gezette kinderen ... VARA-serie brengt lot in beeld: 'Het is net alsof je Nederlandse kinderen naar Somalië brengt'
Dankzij het Kinderpardon kunnen rond de 800 kinderen in Nederland blijven. Maar het overgrote deel zal toch worden uitgezet. De VARA-documentairereeks ‘Uitgezet’ onderzoekt hoe het kan dat – in de drang zoveel mogelijk asielzoekers uit te zetten – het belang van kinderen uit het oog is verloren. In aanloop naar de uitzending van de reeks houdt de VARA een debat in het Haagse Humanity House.
Live Debat 
Maandag 17 juni vindt van 14.00 – 17.00 uur een debat plaats over uitgezette kinderen in het Humanity House, Prinsengracht 8, 2512 GA in Den Haag. Het debat wordt geleid door Wouke van Scherrenburg. Debatdeelnemers zijn onder meer de Kamerleden Marit Maij (PvdA), Joël Voordewind (ChristenUnie) en Sharon Gesthuizen (SP) en Rhodia Maas, algemeen directeur van de Dienst Terugkeer & Vertrek. Ook Kinderombudsman Marc Dullaert en vertegenwoordigers van UNICEF, de UNHCR en Vluchtelingenwerk Nederland debatteren mee en reageren op de serie. Tijdens het debat zijn voor het eerst fragmenten uit de documentaire te zien. 
De VARA wil met de serie laten zien wat de gevolgen zijn van het hedendaagse Nederlandse uitzetbeleid voor deze ‘Nederlandse’ kinderen. Voor het eerst zijn cijfers bekendgemaakt over het aantal asielkinderen dat de laatste jaren gedwongen of zelfstandig Nederland is uitgezet: 
Sinds 2007 hebben 2.665 kinderen het land moeten verlaten. 1.484 van hen (55,7%) zijn uitgezet in de bestuursperiode van minister Leers (CDA). Dat heeft de Dienst Terugkeer en Vertrek van het ministerie van Justitie bekendgemaakt op verzoek van de makers van de VARA-documentaireserie ‘Uitgezet’. Die is vanaf 26 juni te zien op Nederland 2.
Opvallend is dat van deze groep 1.236 asielkinderen onder dwang zijn uitgezet. De overigen zijn zelfstandig vertrokken, dat wil zeggen onder begeleiding van het IOM (International Organization for Migration). Ze kregen een vliegticket en een geldbedrag mee.
2.316 kinderen (86,9%) zijn in gezinsverband uitgezet, van hen viel 42% (1.119 kinderen) in de groep van 0 tot 6 jaar. De groep kinderen die zich het moeilijkst aanpast aan repatriëring, de groep tussen 12 en 18 jaar, omvatte 877 kinderen (32,9%).
Trauma’s Met veel van deze kinderen gaat het slecht in het land van herkomst. “Wij houden geen rekening met de geestelijke gezondheid en de enorme stress waar deze kinderen onder lijden. Dat zou onderzocht moeten worden.” Dat zegt Kinderombudsman Marc Dullaert over deze groep asielkinderen in ‘Uitgezet’.
Uitgezette asielkinderen worden door de Nederlandse overheid niet gemonitord en over hun psychische trauma’s is weinig bekend. In 2012 verscheen een rapport van UNICEF, getiteld ‘Silent Harm’. UNICEF onderzocht 300 kinderen die vanuit Duitsland naar Kosovo zijn gerepatrieerd. 70% van deze kinderen bleek hun school niet af te maken. De helft van hen is depressief en een kwart heeft suïcidale gedachten.
Dullaert:
Het is net alsof je Nederlandse kinderen naar Angola brengt of naar Afghanistan uitzet of naar Somalië. Uit internationaal onderzoek blijkt dat deze kinderen ongelofelijke aanpassingsproblemen hebben en zware trauma’s oplopen.
uitgezet620
Voor meer informatie: uitgezet.vara.nl   Uitgezet’, een vierdelige documentaireserie over het lot van uitgezette asielkinderen, op woensdag 26 juni en 3, 10 en 17 juli, om 21.10 uur bij de VARA op Nederland 2.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.