Laatste update 19:57
41

Mark Rutte: wel midgetgolf, niet naar museum of bibliotheek

Het demissionaire kabinet wil de coronamaatregelen op 19 mei versoepelen. Voorwaarde daarvoor is wel dat de instroom in de ziekenhuizen 20 procent lager ligt dan op de piek van de derde golf, verklaarde Mark Rutte tijdens de persconferentie van dinsdagavond.

De versoepelingen houden onder meer in dat de terrassen langer open kunnen, sekswerkers weer aan de slag mogen en mensen weer naar de sportscholen kunnen. Ook midgetgolf wordt weer mogelijk, aldus Rutte. Musea en bibliotheken blijven voorlopig dicht.

Een definitief besluit over de versoepelingen volgt op maandag. Rutte sprak nu van “een positief besluit met een veiligheidsklep”. De kans dat het kabinet op het laatste moment nog zal afzien van de versoepelingen, acht hij klein. “De trend is goed. Dat geeft me het vermoeden dat we de pauzeknop niet hoeven in te drukken.”

Vanaf 15 mei wordt reizen naar het buitenland weer mondjesmaat toegestaan. Nederlanders mogen vanaf zaterdag weer naar landen die een groene of gele kleurcode hebben.

“We kunnen weer naar het buitenland op vakantie, maar helemaal zorgeloos is dat niet”, aldus Hugo de Jonge. De demissionaire minister van Volksgezondheid zei dat nog niet veel landen op geel staan. Ook moest hij erkennen dat nog niet alle landen Nederlanders willen ontvangen, vanwege het hoge aantal besmettingen in Nederland. “Samen met Zweden hebben wij de slechtste cijfers”, zei Rutte.

De demissionaire premier wees erop dat veel Nederlanders bezorgd zijn over versoepelingen. Dat is niet zonder reden. Zo zorgde de drukte op Koningsdag in Amsterdam voor zeker zeventien clusters van besmettingen.

Geen video? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.

Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (41)