Laatste update 19:41
86

Mondkapjesplicht en meer QR-controle

Dinsdagavond hielden demissionair premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie over nieuwe coronamaatregelen. Die zijn nodig, omdat de laatste weken de coronabesmettingen hard oplopen en ziekenhuizen volstromen met – vooral ongevaccineerde – coronapatiënten. Nieuwe maatregelen zijn volgens Rutte ‘lastig omdat we toch weer meer van mensen moeten gaan vragen’. Dat het demissionaire kabinet tegen adviezen van wetenschappers in vroegtijdig besloot de eerder geldende maatregelen vroegtijdig te stoppen, bleef onbesproken.

Wat het nu invoeren van nieuwe maatregelen zo lastig maakt, is volgens Rutte ook ‘omdat alles wat met corona te maken heeft tot steeds meer discussie leidt in samenleving.’ Volgens de demissionaire premier is het daarbij belangrijk dat mensen niet tegenover elkaar komen te staan. Ook zei hij dat ‘iedereen kijkt vanuit zijn eigen leefwereld, dat is logisch’. Daar is niet iedereen het mee eens:

De nieuwe maatregelen, die grotendeels al waren uitgelekt moeten vanaf aankomende zaterdag ingaan. De grootste veranderingen zijn:

Uitbreiding CoronaCheck
Het coronatoegangsbewijs wordt op meer plekken verplicht. De QR-code is nu vooral nog verplicht in de horeca, casino’s, theaters en bioscopen. Vanaf zaterdag komen daar musea en sportscholen bij, evenals buitenterrassen in de horeca. Die waren tot nu toe vrijgesteld van de coronapas. Ook publiek bij sportwedstrijden – ook op amateurniveau – moet een QR-code tonen.

Het demissionaire kabinet is er ook voorstander van om de coronapas te gebruiken in het hoger onderwijs en mogelijk het mbo. Daarvoor is echter een wetswijziging nodig.

Mondkapjes zijn terug
Er moeten weer mondkapjes worden gedragen in de publieke binnenruimtes, zoals gemeentehuizen en bibliotheken. Maar ook in winkels is het mondkapjes vanaf zaterdag weer verplicht. Mensen met een contactberoep moeten ook weer een mondkapje op. Tot nu toe gold alleen de mondkapjesplicht nog in het openbaar vervoer.

‘Aangescherpte adviezen’
Voor het overige geldt dat er slechts een ‘aangescherpt advies’ is om eerdere coronamaatregelen na te leven. Zo adviseert het kabinet om minstens de helft van de tijd thuis te werken, om niet in de spits te reizen en om drukte te vermijden. Ook vroeg Rutte om zo mogelijk weer anderhalve meter afstand van anderen aan te houden, geen handen te schudden en binnenruimtes goed te ventileren.

Video niet te zien? Klik hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (86)