Laatste update 08:12
125

‘Lobbymachine rond donorwet draait op volle toeren’

Dinsdag zal de Eerste Kamer stemmen over de donorwet van D66, die regelt dat iedere volwassen Nederlander automatisch donor wordt, tenzij je laat registreren dat je dat niet wil. De ‘ja, tenzij’-methode moet er uiteindelijk voor gaan zorgen dat er meer donoren komen. D66-Kamerlid Pia Dijkstra verdedigt dinsdag de Eerste Kamer, maar of het haar zal lukken de wet door de senaat te loodsen, zal dan pas blijken. De partijen zijn zeer verdeeld. In de Tweede Kamer werd de wet in 2016 bovendien met maar één stem verschil aangenomen. Geluk voor Dijkstra dat Tweede Kamerlid Frank Wassenberg, tegenstander van de wet, zijn trein miste en daardoor afwezig was.

De senatoren mogen overigens vrij beslissen hoe ze stemmen; ze hoeven niet volgens een fractiestandpunt te stemmen, maar volgens hun eigen geweten. Daarbij komt dat het kabinet zich nogal op vlakte houdt, om te voorkomen kabinetspartijen D66 of ChristenUnie voor het hoofd te stoten. Hoe de senatoren zullen gaan stemmen, is dan ook niet te peilen. Te meer omdat ze worden bestookt door lobbyisten, schrijft NRC Handelsblad. Emilie van Outeren in NRC:

Omdat elke stem telt, worden alle 75 senatoren “bestookt” door lobbyisten, patiënten en nabestaanden. Maar ook door een groep bezorgde burgers die twijfel probeert te zaaien over het fenomeen hersendood – de dood die door artsen wordt vastgesteld nadat de functies van de hersenen zijn uitgevallen, maar voordat organen kunnen worden uitgenomen. Gevaarlijk nepnieuws, zeggen deskundigen die bang zijn dat het debat wordt “vervuild” door deze desinformatie. Zelfs de – onafhankelijke – Gezondheidsraad waarschuwt senatoren voor misleidende informatie die wordt verspreid.

Nadat de Donorwet in 2016 is aangenomen door de Tweede Kamer, was er een piek in de registraties van mensen die geen donor willen zijn. Zo’n 185.582 mensen lieten vastleggen geen donor te willen zijn, tegenover 22.000 mensen die zich juist registreerden als donor. In totaal staan er zo’n 6 miljoen mensen in het donorregister, van wie 60 procent wél donor is.

AD: Pia Dijkstra moet in senaat knokken voor haar donorwet

Geef een reactie

Laatste reacties (125)