Laatste update 11:24
146

Lockdown-ongehoorzaamheid bij winkels, gaan op eigen houtje weer open

Winkelketens gaan op eigen initiatief creatief om met de lockdownregels om zo toch hun winkels te openen. Nadat dinsdag de HEMA alle filialen opende om daar alleen nog de ‘essentiële producten’ te verkopen, doet woensdag ook de Action dat. Ook andere winkels willen gewoon hun deuren weer openen.

In de 400 winkels van Action zijn – net als bij de HEMA – de niet-essentiële producten afgedekt. Maar volgens een woordvoerder van Action kan 40 procent van het assortiment gewoon worden verkocht. Dan gaat het bijvoorbeeld om schoonmaak- en verzorgingsartikelen, diervoeding en etenswaren. Volgens de woordvoerder worden in alle winkels de coronamaatregelen strikt gecontroleerd en kunnen de niet-essentiële artikelen ook niet worden gescand bij de kassa’s.

De NOS meldt dat ook de Wibra woensdag de deuren van haar filialen weer wil openen. Tegen het AD zegt algemeen directeur van branchevereniging INretail Jan Meerman dat meerdere winkeliers ongehoorzaam zullen zijn en hun winkels openen. Volgens Meermand heeft het kabinet niet nagedacht over de uitvoering en is de lockdown ‘niet getoetst aan de praktijk’:

Neem bijvoorbeeld die onduidelijkheid over essentiële en niet-essentiële winkels. Daar zit een grijs gebied. Daar had de overheid veel duidelijker over moeten communiceren.

Meerman zegt dat INretail nu druk aan het lobbyen is in Den Haag om net als de bouwmarkten alle winkels te voorzien van een afhaalloket. Op die manier kan een klant thuis een bestelling plaatsen en betalen en die vervolgens ophalen.

Nadat dinsdag de HEMA al na een dag besloot weer open te gaan om onder andere etenswaren te verkopen, liet het ministerie van Economische Zaken weten dat winkels alleen onder de uitzondering vallen als 70 procent van het assortiment uit essentiële producten bestaat en wanneer 30 procent van de omzet afkomstig is van deze producten. Niet bekend is hoe de overheid dit gaat controleren.

Update:

Het kabinet gaat er een stokje voor steken dat winkelketens als Action en Wibra hun deuren gewoon weer openen. Dat meldt het Parool op basis van bronnen in Den Haag.  Volgens hen wordt er nog ‘gepuzzeld’ met een juiste formulering, maar komt het kabinet later vandaag met een verklaring. Direct na het bericht dat in navolging van de HEMA ook andere grote winkelketens zelf besloten dat zij onder essentiële winkels vallen, werd er door verschillende politici kwaad gereageerd. Niet alleen Lodewijk Asscher (Pvda), Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilian Marijnissen (SP) lieten weten niet te spreken te zijn over de eigenrichting van de winkelketens, ook vanuit de coalitiepartijen klonk gemor. Zo zei D66-Kamerlid Kees Verhoeven: “De Action moet dicht. We moeten dit samen doen. Deze crisis treft kwetsbare bedrijven toch al harder, hebben we bij horeca gezien.” Hij riep het kabinet op “een scherpere scheiding” aan te brengen.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (146)