Laatste update 19:44
171

Lockdown wordt versoepeld, maar de avondklok blijft

Het demissionaire kabinet zal per volgende week een reeks versoepelingen van de coronamaatregelen doorvoeren. Dat was de boodschap van Mark Rutte en Hugo de Jonge tijdens de persconferentie daarover dinsdagavond. Volgens Rutte bieden de laatste besmettingscijfers nog weinig reden voor optimisme, maar is het maatschappelijk belang om toch de teugels wat te laten vieren ‘simpelweg te groot’.

De versoepelingen houden in dat de meeste contactberoepen weer aan de slag kunnen: rijscholen, schoonheidsspecialisten en masseurs mogen bijvoorbeeld weer klanten ontvangen. Medische contactberoepen mochten dit al. Een expliciet genoemde uitzondering zijn de sekswerkers, zij mogen nog niet door met hun werk.

Sporten in teamverband wordt weer toegestaan, maar alleen voor personen tot 27 jaar. Volgens Rutte omdat het van groot belang is voor jongeren om te kunnen bewegen. Sportscholen blijven dicht. Niet-essentiële winkels kunnen mogelijk weer openen, maar alleen op afspraak klanten ontvangen. Dat geldt niet voor de horeca, zoals het er nu naar uitziet blijven de deuren daar voorlopig nog gesloten.

Voor het onderwijs wordt de lockdown ook deels verlicht. Vanaf 1 maart mogen middelbare scholen en mbo’s weer klassikaal lesgeven, dat was de afgelopen periode alleen toegestaan voor examenleerlingen in het voortgezet onderwijs. Hoe de versoepelingen in het onderwijs eruit gaan zien, is nog niet duidelijk. Mogelijk worden de scholen maar half gevuld om te kunnen garanderen dat er voldoende afstand gehouden kan worden.

Tegenover het loslaten van enkele covid-beperkingen, staat dat de avondklok wordt verlengd. Volgens ingewijden zelfs tot 15 maart. Het demissionaire kabinet heeft tot nu toe steeds gezegd dat de avondklok bovenaan de lijst staat van maatregelen die worden geschrapt, maar lijkt daar nu toch van te zijn teruggekomen. Wat een verlenging van de avondklok na die datum inhoudt voor de Tweede Kamerverkiezingen is ook nog niet zeker. Er kan op drie dagen gestemd worden – 15, 16 en 17 maart – maar de stemlokalen zijn open tot 9 uur ’s avonds, wanneer ook de avondklok in werking treedt. Er wordt nog gezocht naar een oplossing daarvoor, maar Rutte denkt dat het die avonden voldoende is om ‘tegen de politieman’ te zeggen dat je een stemlokaal hebt bezocht.

Geef een reactie

Laatste reacties (171)