Laatste update 10:03
289

Lodewijk Asscher slaat brug naar links

Het verkiezingsprogramma van de PvdA gaat op de schop. Bij de lijsttrekkersverkiezing twee weken geleden was het programma in grote lijnen al voltooid, maar Lodewijk Asscher, de nieuwe lijsttrekker, wil dat de partij zich meer op ‘links’ gaat richten. In een interview in de Volkskrant en in een e-mail aan leden noemt hij concreet drie zaken, waaronder de verhoging van de belasting voor de allerrijksten.

“Trots op Nederland moeten we niet overlaten aan rechtse partijen die met een vlaggetje gaan  wapperen”, zegt hij. Trots op Nederland kun je ook zijn wanneer bijvoorbeeld de ouderenzorg ‘liefdevoller’ is. Om dat te kunnen betalen wil Asscher een toptarief van 60 procent invoeren. Andere concrete voorstellen: Europa moet socialer en de winstbelasting van bedrijven gaat omhoog. Asscher:

Het programma is al stevig en links, maar ik wil dat we offensiever worden […] Ik ben trots op wat we de afgelopen jaren onder heel moeilijke omstandigheden hebben bereikt, maar nu moeten we duidelijk maken waar de resultaten terechtkomen. […] Ik moet ook laten zien hoe ik de koers ga veranderen.

Dat offensief zet hij onder meer in door ‘progressief patriottisme’. Dat kan onder meer door ‘solidariteit van de hogere inkomens te vragen. “Als je meer dan 150 duizend euro verdient ga je wat meer belasting betalen. Dat geld gaan we gebruiken om meer warmte, liefde en aandacht te geven aan kwetsbare ouderen in verpleeghuizen. De hogere inkomens maken dat mogelijk. Dat is ook mooi. Iets om trots op te zijn”, aldus Asscher.

Geef een reactie

Laatste reacties (289)