Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lodewijk Asscher trekt zich terug als lijsttrekker PvdA

  •  
14-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
291 keer bekeken
  •  
asscher
Lodewijk Asscher heeft op Facebook bekendgemaakt dat hij zich terugtrekt als lijsttrekker van de PvdA. In een betoog wijst hij op de kwetsbaarheid van democratie en de invloed van complottheorieën en het schadelijke ‘salonpopulisme’ dat in talkshows ruim baan krijgt. Hij gaat daarna in op de toeslagenaffaire en zegt dat die een gevolg is van een manier van denken die tientallen jaren heerste. Hij zegt dat hij niet op de hoogte was van de desastreuze gevolgen van de wet.
Hij stelt dat zijn integriteit door critici onterecht in twijfel wordt getrokken. Hij stelt vast dat de discussie over hem een groei van de partij in de weg staat. Daarom trekt hij zich terug van de kandidatenlijst.
In een verklaring zegt partijvoorzitter Nelleke Vedelaar:
“Ik heb respect voor dit moedige besluit. Lodewijk heeft onze partij de afgelopen jaren een nieuw gezicht gegeven, als oppositieleider in de Tweede Kamer. Met verve heeft hij de onfatsoenlijke keuzes van Rutte III tegenwicht geboden en gestreden voor een fatsoenlijker Nederland. Lodewijk bracht onze partij waar we willen dat hij staat: tussen de mensen, met lef en met een overtuigend sociaal democratisch verhaal. Lodewijk toont tot aan vandaag wat een echt leider typeert: daadkracht, visie en idealisme. Namens de hele partij wil ik Lodewijk ongelooflijk bedanken voor zijn onvermoeibare inzet voor de partij en de toekomst van de sociaaldemocratie.”
Het partijbestuur vergadert over de nu ontstane situatie. Het partijcongres dat van vandaag tot en met zaterdag digitaal zou plaatsvinden, wordt uitgesteld.
Het vertrek is een overwinning voor PvdA-lid Francisca Drijver die voor het partijcongres een motie tegen de lijsttrekker indiende waarin gesteld werd dat Asscher zich terug moest trekken.
Als mogelijke opvolger wordt Lilianne Ploumen genoemd. Zij neemt nu al het fractievoorzitterschap over. Het AD schrijft :
"Ploumen was net als Asscher minister in het vorige kabinet, maar de toeslagenaffaire kleeft niet aan haar. En van haar is bekend: zij wil graag. Ze schreef onlangs haar boek met de ambitieuze titel De deur naar de macht. Het beschrijft de opkomst van de dochter van een melkboer die als minister een wereldwijde succesvolle coalitie smeedde tegen het anticonceptiebeleid van president Trump. "
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.