62

Loek Hermans (VVD) verliest steun Zutphen

Afgetreden senator weigert tekst en uitleg te geven over rol bij Meavita-faillissement … SP trekt steun voor zijn burgemeesterschap in

VVD-coryfee Loek Hermans (64) zou worden aangesteld als waarnemend burgemeester in Zutphen. Een op zijn minst opmerkelijke aanstelling, daar Hermans onlangs zijn zetel in de Eerste Kamer opgaf vanwege zijn rol bij het faillissement van zorgorganisatie Meavita. Maar iedereen verdient een tweede kans, aldus de Gelderse commissaris van de koning, Clemens Cornielje.

In die tweede kans konden alle fractievoorzitters van het college zich vinden. Wel bestond de behoefte voor uitleg van Hermans over zijn rol bij Meavita, dat in 2009 failliet ging. 20.000 mensen verloren er immers hun baan. Hermans gaf er zijn zetel in de Senaat voor op, nadat het Amsterdamse gerechtshof concludeerde dat het faillissement mede het gevolg van wanbeleid  was.

Loek Hermans houdt echter zijn kaken stijf op elkaar. De VVD’er heeft een soort mediastilte ingelast, tot grote ontsteltenis van de SP-fractie. SP-fractievoorzitter Mathijs ten Broeke trekt dan ook zijn steun voor Hermans in. Ten Broeke:

“Een burgemeester van Zutphen onwaardig […] Ik heb gezegd Hermans te beoordelen op zijn merites. Dat doe ik nu, en dat oordeel is negatief.

De SP wilde uiterlijk vrijdag weten wanneer Hermans zou reageren, maar de commissaris van de koningin zegt nu dat Hermans dat überhaupt niet van plan is.

Toen was voor ons de maat vol. De afspraak was dat Hermans vlak na de bekendmaking met een verklaring zou komen over hoe hij zelf zijn Meavita-verleden beoordeelt en hoe hij het voor zich ziet om in Zutphen aan de slag te gaan. Wanneer de hoofdrolspeler wegduikt bij een lading terechte kritiek, dan belooft dat weinig goeds voor de toekomstige negen maanden”, aldus Ten Broeke.

De Stentor: Steun voor Loek Hermans in Zutphen brokkelt af

Geef een reactie

Laatste reacties (62)