Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lokale regels die je als vakantieganger niet kent

  •  
26-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
bril_300.jpg
Denk voor Spanje-reis aan een verplichte extra bril en was in Roemenië op tijd je auto
Europa mag dan volgens sommigen al een eenheid zijn, de regels van wat wel en niet mag verschillen nogal sterk per land. Vergeet de verplichte blaaspijp voor Frankrijk niet.
Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid heeft een aantal tips voor autoreizen op een rijtje ( pdf ) gezet:
– In landen zoals Spanje of Portugal, behoort een reservebril tot de verplichte uitrusting, indien u als bestuurder een bril draagt.  – In Spanje moet u twee gevarendriehoeken in de wagen hebben. In geval van een panne, moet u er één plaatsen 50 meter voor en één 50 meter achter de wagen.  – In Oostenrijk betekent een knipperend groen verkeerslicht dat het weldra rood zal worden. Het oranje licht in combinatie met het rode licht betekent dat het weldra groen zal worden.  – In de Verenigde Staten mag je over het algemeen door het rode licht rijden om rechtsaf te slaan op een kruispunt. Het verkeersbord “no turn on red”  moet aanwezig zijn indien deze maatregel niet wordt toegelaten.  – In Frankrijk behoort een gehomologeerde alcoholtester tot de verplichte uitrusting.  – In Roemenië is het verboden om met een vuile wagen te rijden omdat deze stof – en modderdeeltjes mogelijke beschadigingen kunnen verbergen.  – In Noorwegen is het verboden om te roken achter het stuur
De ANWB heeft een overzicht per land. Daar is bij Spanje niets te vinden over de verplichte tweede bril maar wel weer deze: ‘Als u verwacht dat u langer dan twee minuten moet wachten in een file, bij een spoorwegovergang e.d. moet u de motor afzetten.’
Ervaringstip van Joop: mocht je op reis gaan naar Oostenrijk vergeet dan niet een speciale tolsticker te kopen. Die controleren ze niet zoals in Zwitserland bij binnenkomst maar bij vertrek. Je krijgt een hoge boete als die op de voorruit ontbreekt.
RTEmagicC_bril_300.jpg
Heb je zelf nog tips? Ben je in het buitenland wel eens bekeurd omdat je het bestaan van een regel niet kende? Reageer!
cc-foto: Chris Bastian
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.