48

Lokale VVD’er in opstand tegen kabinetsplan

VVD Halderberge vraagt burgemeester om actie tegen weren van seizoenswerkers uit Oost-Europa

VVD fractievoorzitter Gerard Huijpen van de Brabantse gemeente Halderberge wil actie voeren tegen de plannen van minister Kamp (ook VVD) om geen seizoensarbeiders uit Roemenië en Bulgarije toe te laten in de tuinbouw. Dat schreef hij in een brief aan de burgemeesters en wethouders in zijn gemeente.

Huijpen is het niet eens met zijn partijgenoot Henk Kamp, minister van Sociale Zaken die seizoenswerkers uit Oost-Europa wil behandelen als arbeidsmigranten van buiten de EU die niet zomaar een werkvergunning voor Nederland kunnen krijgen.

De Europese Commissie onderzoekt momenteel of Kamp dit beleid mag voeren. Zijn nieuwe regels zouden strijdig zijn met de Europese regels. Het Europese toetredingsverdrag staat toe dat lidstaten Bulgaren en Roemenen tot 2014 van de arbeidsmarkt mogen weren, maar niet om de regels tussentijds te verscherpen. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt het niet kunnen dat Kamp zijn beleid tijdens het oogstseizoen aanscherpt.

Kamp legde de kritiek afgelopen donderdag in het Kamerdebat naast zich neer. Hij weigert de regels te verruimen. Zo gelooft hij niet dat bijvoorbeeld aardbeienkwekers geen ander personeel kunnen vinden dan Roemenen. “We moeten elkaar niet voor de gek houden en gaan zeggen dat aardbeienplukken zo’n specialisme is” dat niemand te vinden is onder Nederlandse werklozen en inwoners van 25 andere lidstaten, zoals Polen en Spanje, die hier vrij mogen werken.

BN/De Stem: VVD vraagt regiovuist tegen kabinetsplan

Geef een reactie

Laatste reacties (48)