Laatste update 21:22
26

Löker kunnen ze het niet maken: IKEA ontwijkt 1 miljard belasting

Het wegens belastingontwijking in Nederland gevestigde Zweedse bedrijf IKEA heeft in vijf jaar tijd meer dan een miljard euro aan belasting ontweken. En dat geldt alleen al voor Europa. De meubelgigant maakte daarvoor gebruik van een fiscale constructie die in Nederland mogelijk is. Andere Europese landen liepen daardoor belastinginkomsten mis die IKEA in eigen zak stak in plaats van dat het geld de gemeenschap ten goede kwam.

Een van de ‘trucs’ is dat royalties voor alle IKEA winkels worden afgedragen aan het Nederlandse Inter IKEA Systems dat als een doorvoerkanaal dient. De gelden gaan Nederland in en en uit zonder dat er belasting over wordt betaald en komen terecht in Liechtenstein. Op deze manier liepen alleen al Duitsland en Frankrijk in 2014 respectievelijk 35 en 24 miljoen euro mis. Geld dat vervolgens door de gewone belastingbetaler moet worden opgebracht.

De belastingtrucs zijn opgespoord en blootgelegd door de fractie van De Groenen in het Europese parlement. De Groenen stellen dat de plannen van de Europese Commissie om belastingontwijking aan te pakken te slap zijn en giganten als IKEA nog steeds op slinkse wijze beoogd gemeenschapsgeld weten weg te sluizen.

GroenLinks wil dat staatssecretaris Wiebes (VVD) in actie komt tegen de schadelijke belastingmoraal, zo meldt de partij in een persbericht.

Tweede Kamerlid Rik Grashoff: “Nederland kan niet langer zijn verantwoordelijkheid ontlopen. Dit rapport laat duidelijk zien dat Europese wetgeving alleen onvoldoende is om belastingontwijking via Nederland te kunnen stoppen. Nederland moet echt zelf aan de bak. Het mag niet zo zijn dat andere landen hun fair share belasting niet kunnen innen, omdat Nederland dubieuze belastingvoordelen uitdeelt aan multinationals.”

De eigenaar van de IKEA-groep is de stichting INGKA is die in Nederland geregistreerd staat en zich voordoet als liefdadigheidsinstelling. Hoewel de verschillende onderdelen formeel gescheiden organisaties zijn, blijkt dat de familie van IKEA-oprichter Kamprad en hun naasten invloed uitoefenen op deze onderdelen. Ook gebruikt IKEA gaten in de belastingwetten van Luxemburg en Liechtenstein.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “Wat IKEA doet deugt niet, maar het echte probleem ligt bij de wetten van Nederland en andere EU-landen die dit mogelijk maken. Hun regeringen blijven het opnemen voor multinationals ten koste van werknemers en kleine bedrijven die wel gewoon het volle belastingtarief betalen.”

Eickhout roept samen met zijn collega’s eurocommissaris Vestager in een brief op om de IKEA-zaak te onderzoeken. Eerder concludeerde Vestager dat Nederland illegale belastingvoordelen aan Starbucks gaf. “Als meubelmaker was die wél gewoon belasting betaalt, zou ik een klacht indienen bij de Europese Commissie.”

IKEA_infographics_tax_avoidance_NL

cc-foto: yassan-yukky

Geef een reactie

Laatste reacties (26)