38

Londen demonstreert tegen Nederlands asielbeleid voor homo’s

'Nederland stuurt willens en wetens homoseksuelen terug naar homofobe landen'

Aanstaande maandag wordt in Londen gedemonstreerd tegen het Nederlandse asielbeleid. Minister Leers stuurt homoseksuelen terug naar homofobe landen alwaar ze gevaar lopen. Aanleiding voor de demonstratie is de zaak van de Oegandese asielzoeker Kalanzi Marvin Richard. Hij zit al sinds juli vorig jaar in een detentiecentrum in Rotterdam vast, in afwachting van zijn uitzetting.

Eerder werd al bekend dat de immigratiediensten zeer bevooroordeeld zijn. Zo zouden homoseksuelen uit bijvoorbeeld Egypte die niet de beste homo kroeg in hun land van herkomst kennen, ‘wel geen homo zijn’ en toch worden uitgezet.

Movement for Justice (MfJ) is onder meer een petitie gestart waarin de Nederlandse overheid wordt opgeroepen Kalenzi onmiddellijk in vrijheid te stellen en elk voornemen tot uitzetten op te schorten. Homoseksuelen in Oeganda staan volgens één van de organisatoren van de demonstratie bloot aan publieke haatcampagnes, geleid door prominente politici en geestelijken.

MfJ schrijft in haar officiële verklaring:

De Nederlandse autoriteiten sturen willens en wetens LGBT-asielzoekers terug naar landen waar een groot risico bestaat dat zij worden blootgesteld aan martelingen, gevangenschap, gedwongen huwelijken dan wel een gewelddadige dood door homofobe gewapende groeperingen.

Ook de Nederlandse vereniging tot integratie van homoseksualiteit, kortweg COC, is een petitie gestart voor de vrijlating van Richard. Tekenen kan hier.

Gay.nl: Demonstratie tegen Nederland
cc-foto: Guillaume Paumier

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)