24

Londen en Parijs: VN-lidmaatschap Palestina geen probleem

Update: Frankrijk onthoudt zich van stemming omdat VS gebruik zal maken van veto

Groot-Brittannië en Frankrijk zijn niet tegen een volwaardig VN-lidmaatschap van Palestina. Dat schrijft onder meer het Reformatorisch Dagblad. De landen zullen hun veto in de Veiligheidsraad niet gebruiken om lidmaatschap te voorkomen.

Donderdag hielden diverse diplomaten achter gesloten deuren in New York een commissievergadering. Uit deze vergadering blijkt dat zowel Groot-Brittannië als Frankrijk niet tegen lidmaatschap van Palestina van de VN zijn. Ook China en Rusland zullen wanneer het tot stemming komt, hun veto niet gebruiken.

De Verenigde Staten zijn nu het enige land dat hun veto zal gebruiken. Eerder maakten de VS al bekend de contributie aan UNESCO, de cultuurorganisatie van de VN, te stoppen, nadat de Palestijnse Autoriteit hier volwaardig lidmaatschap van kreeg toegekend.

Israël maakte donderdag bekend in de voetsporen van de Verenigde Staten te zullen treden en ook alle contributie aan UNESCO te zullen stopzetten. Verder heeft het land besloten de bouw van illegale Joodse nederzettingen in Palestijns gebied te zullen versnellen.

Update 16.15

Frankrijk heeft inmiddels aangekondigd zich te zullen onthouden van stemming. Dit omdat stemmen eigenlijk toch al niet nodig is, aangezien de VS hebben aangekondigd gebruik te zullen maken van hun veto-recht. De Palestijnen proberen nog steeds een meerderheid aan hun zijde te krijgen, ook indien de VS de toelating zal blokkeren. Een meerderheid van de VN-veiligheidsraad  tegenover een veto van de VS wordt gezien als een morele overwinning. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

Reformatorisch Dagblad: Parijs en Londen niet tegen VN-lid Palestina

Geef een reactie

Laatste reacties (24)