Laatste update 12:01
55

Londen kiest: wordt favoriet Sadiq Khan de eerste islamitische burgemeester?

In Londen wordt op donderdag de nieuwe burgemeester gekozen. Het gaat tussen de 45-jarige Sadiq Khan (Labour), zoon van Pakistaanse immigranten, wiens vader buschauffeur was en Zac Goldsmith (Tories), zoon van steenrijke aristocraten, die met de gouden lepel in de mond is geboren. De kandidaten staan ook lijnrecht tegenover elkaar wat politieke waarden betreft maar Khan lijkt favoriet van het volk.

De Conservatieven maken nu de dienst uit in de Britse hoofdstad met Boris Johnson als burgemeester maar het tij lijkt te keren. Goldsmith – ook wel ‘Doornroosje’ genoemd vanwege zijn natuur en uiterlijk – wordt als een aimabele en rustige kandidaat gezien die los probeert te komen van zijn achtergrond. Toch haalt Khan volgens diverse opiniepeilingen 57 tot 60 procent en de conservatief Goldsmith ongeveer 40 tot 43 procent van de stemmen.

Khan is de oud-minister van Transport die daarvoor opgroeide in een arm milieu, naar een gewone school ging, en  mensenrechtenadvocaat werd. In tegenstelling tot Goldsmith die tot de Britse elite behoort, naar de prestigieuze Eton ging waar ook premier David Cameron en Boris Johnson op gezeten hebben. De Labour-kandidaat – die tevens moslims is – blijft populair ondanks de smeercampagne van de Conservatieven die hem afschilderde als antisemitisch en extremistisch.

Khan reageerde door het volk eraan te herinneren dat hij zelf hard optreedt tegen moslimextremisme en slachtoffer is geweest van bedreigingen toen hij vóór het homohuwelijk stemde. De voormalige minister staat bekend als een sympathieke hardwerkende en pragmatische politicus die trouw is aan zijn fractie.

Beide kandidaten hebben van betaalbaar wonen een speerpunt gemaakt maar van Khan is het, gezien zijn komaf, toch iets geloofwaardiger dan Goldsmith. Met zijn slogan ‘Yes, we Khan’, doet hij zich ook voor als een Britse Obama, man van hoop en voor het volk. Goldsmith heeft daarentegen beloofd als burgemeester een eigen koers te varen, los van partijpolitiek, wat de kiezers ook lijkt aan te spreken.

Ondanks dat Khan favoriet lijkt, wordt het hem wel moeilijk gemaakt door opmerkingen van oud-burgemeester Livingston die als antisemitisch gezien worden. Labour-partijleider Corbyn heeft daar onderzoek naar gestart maar ze hebben het imago van de partij al geschaad.

In totaal zijn er twaalf kandidaten. Stemmers moeten hun eerste en tweede voorkeur aangeven. Als in de eerste ronde niemand boven de vijftig procent uitkomt, wordt de tweede keus de winnaar. Als Labour-kandidaat Khan wint, wordt hij de eerste moslimburgemeester van een westerse hoofdstad.

Londenaren kunnen tot elf uur vanavond nog naar de stembus.

Geef een reactie

Laatste reacties (55)